"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dijous, 28 de juny de 2012

Flam de mel i mató amb coulis de fruites del bosc



El mató ens encanta!!! i aquest mes a Memòries d'una cuinera ens proposaven una recepta amb mató. Quan ho vam llegir ens vam alegrar molt. 
Sempre l'hem menjat com a "mel i mató" i aquí venia la part una mica més difícil... a veure... que podíem fer amb mató,..., mató,..., mató,..., que fos una mica original, diferent i alhora bo!... I llavors em va venir al cap que fa un temps la meva àvia em va deixar tastar uns flams de mató de la Formatgeria de La Pobla de Montornès i em van encantar. Així que em vaig proposar intentar-los de fer, i després d'unes quantes proves aquí teniu el resultat!!!

Enlloc de la típica mel, l'hem acompanyat d'un coulis de fruites del bosc que li donarà un toc de color i alhora ens refrescarà.

Flam de mel i mató

Ingredients:

  • 125 gr de mató
  • 200 gr de nata líquida
  • 75 gr de mel
  • 200 gr de llet
  • 1 sobre de cuajada
  • 1 tireta de pell de llimona
  • Mitja branca de canyella

Preparació:

H.s.a:


Posem en un cassó al foc el mató, la nata líquida, la mel, la tira de llimona, la canyella i la llet tot reservant-ne uns 50 ml.

Mentres amb la llet reservada desfem el sobre de cuajada amb molta cura perquè no ens quedin grumolls.

Quan la barreja del cassó bulli, l'apartem del foc, en traiem la pell de llimona i la canyella. Hi afegim la cuajada, abaixem el foc i el tornem a posar. Anem remenant fins que veiem que comencin a fer-se bombolletes.

Parem el foc, ho aboquem als motlles i ho deixem a la nevera per tal que qualli almenys unes 2-3 hores.


Coulis de fruites del bosc

Ingredients:
  • 300 gr de fruites del bosc congelades
  • 100 gr de sucre
  • 100 gr d'aigua mineral

Preparació:

H.s.a

Posem tots els ingredients en una paella fonda o un cassó a foc lent i anem remenant fins que el sucre se'ns desfaci, se'ns espesseixi i ho triturem al túrmix.
Sinó us agrada trobar-hi llavors, abans no estigui massa espès, ho tritureu al túrmix i ho coleu.



Servir per sobre del flam.





Apunt nutricional:

El mató s'obté fent bullir la llet i coagulant-la, habitualment amb herba-col, quall o suc de llimona.
Al provenir del sèrum de la llet és ric en proteïnes i baix en greixos, per tant, el mató es recomana en dietes baixes en greixos i colesterol i en dietes de fàcil digestió.
En quant a les proteïnes, quadruplica les de la llet i a més són de major biològic.
També és ric en calci, fosfor i potassi, a més d'àcid fólic, vitamina B12, B1 i B2.






Piruletes de formatge al grill



Una idea molt divertida, com a snack,  com aperitiu o per un sopar original amb pocs ingredients, diners i temps.

Ja que sols necessitem els palets de pinxos, el formatge, paper vegetal i el grill.


Ingredients:
Formatge


Preparació:
H.s.a.

En una safata posem el paper vegetal, col·loquem els pinxos i en una punta hi posem una mica de formatge. No n'hi hem de posar massa, perquè costarà que torri i potser  la part que queda enganxada al paper vegetal, no quedi cruixent, sinó estovada. 


Llavors amb una mica ja n'hi ha prou.

Heu de fer servir formatges que no siguin massa cremosos per que quedaran fosos però no torrats i cruixents, que és el que busquem.

Vigilem que no es toquin els uns amb els altres, i cap al forn!! si preferiu microones poseu l'opció de grill. (no volem un formatge cuit, volem un formatge cruixent).
Anem controlant. I quan estigui torrat, que ho veurem.  És qüestió d'esperar uns minuts. Ho traiem del grill o de la safata del forn.

Deixem que es refredi una mica, no tarda gens.



I ja ho tenim preparat per a sorprendre i ésser degustat!!

dimecres, 27 de juny de 2012

Pasta amb gules i trompetes de la mort


Avui us presentem un plat de pasta senzill, per aquells dies que no tenim gaire temps i hem d'apanyar un dinar.
Nosaltres l'hem fet amb trompetes de la mort deshidratades, però ho podríeu fer amb qualsevol altre bolet.

Ingredients:
  • 20 gr de trompetes de la mort deshidratades
  • 2 grans d'all
  • 2 trossets de bitxo
  • 100 gr de gules
  • 250 gr de pasta
  • 4 ous
  • llet per hidratar els bolets
  • oli
  • sal

Preparació:

H.s.a:

Hidratem les trompetes de la mort en un bol cobertes de llet.

Bullim la pasta en una olla amb aigua i sal.

Tallem un all ben petitet i el sofregim amb una mica d'oli en una cassola junt amb el bitxo.


Quan estigui enrossit hi llencem les trompetes junt amb la llet.




Deixem que la llet es redueixi una mica i hi afegim les gules. 





Ara ja posem la pasta cuita i escorreguda.

En un bol batem els ous i els afegim a la pasta. Remenem bé per tal que se'ns vagi quallant l'ou i ja ho tenim!!

Podem servir guarnint-la amb un ou de guatlla per sobre.

Apunt nutricional

Tornem a tenir un plat equilibrat, ja que l'ou ens aportarà proteïna i la pasta hidrats de carboni d'absorció lenta.
Es recomana menjar hidrats de carboni d'absorció lenta uns tres cops a la setmana, incloent almenys un dia de pasta, entre aliments com l'arròs, les llegums o els cereals.

Tot i que s'acostuma a tenir la idea que la pasta engreixa i no se'n pot menjar gaire. Tant sols ens aporta unes 370 Kcal (1550 kJ) per 100 grams. Més que amb la pasta, amb el que s'ha d'anar amb compte és amb que l'acompanyem, ja que normalment ho fem amb aliments greixosos com salses i formatges.
En aquest cas, l'ou és un bon acompanyant, però també ho seria si l'acompanyéssim amb verdures, carn o amanida.

dilluns, 18 de juny de 2012

Carbassons farcits d'arrós



Estem en plena temporada de carbassons, i com ja sabeu, nosaltres sempre optem pels aliments de temporada. Així que us animem a que ho aprofiteu amb aquesta versió de carbassons farcits!!
A més, com us apuntem més avall, els carbassons van molt bé per a dur una dieta saludable i ara que estem en plena operació biquini són ideals!!

Ingredients:

  • 4 carbassons
  • 1 gra d'all
  • 1 ceba grossa
  • 2 tomàquets madurs
  • 250 gr carn picada de vedella i porc
  • 75 gr de pernil salat
  • 4 cullerades d'arròs
  • un got d'aigua o de caldo de verdures
  • un ramillet de romaní
  • un ramillet de farigola
  • una fulla de llaurer
  • Formatge per gratinar o pa ratllat
  • sal
  • pebre
  • sucre
  • oli


Preparació:

H.s.a.:

Omplim una olla amb aigua i sal, quan bulli hi afegim els carbassons. Tant sols els bullirem una mica, així que amb poc més de 5 minuts en tindrem prou. Els traiem de l'aigua i els deixem refredar una mica per tal que els puguem buidar sense cremar-nos.
Si els carbassons són dels rodons, tan sols els hi tallem la part de sobre com si fos una tapa. I si són dels allargats, en podem fer 3 trossos i buidar-los amb compte de deixar una mica de polpa a la part de baix perquè ens suporti el farcit.
Reservem la polpa.

Tallem l'all ben petitet i el posem en una paella amb una mica d'oli, quan el tinguem enrossit afegim la ceba també tallada petita, si ens agrada podem coure-la amb el romaní, la farigola i el llaurer.
Quan comenci a transparentar hi afegim la polpa del carbassó, i una mica més tard els tomàquets pelats, sense llavors i tallats o  bé ratllats. 
Quan gairebé els tinguem sense aigua podem afegir la carn picada, el pernil salat i ho rectifiquem de sal i pebre.



Ara serà el moment de l'arròs, el barregem una mica amb els ingredients i llencem un got d'aigua o donarà més gust si és de caldo de verdures. Deixem coure uns 10 minuts o fins que veiem que l'arròs està al dente.




Finalment, retirem les herbes, omplim els carbassons amb el farcit i ho cobrim amb una mica de formatge per sobre.

Ho posem el forn durant 10 minutets i ja ho tindrem apunt!!




Apunt nutricional:

Aquest plat és nutricionalment molt equilibrat ja que tindrem els hidrats de carboni de l'arròs, la proteïna de la carn i la verdura del carbassó.

El carbassó, pertany a la mateixa família que les carabasses i és originari d'Amèrica.
Ens aporta molt poques calories ja que bàsicament està format per aigua. Destaca sobretots per la quantitat de fibra, però també conté betacarotens, folats i vitamina C. En quant a minerals, conté molt de potassi i menys magnesi i fosfor.

És apte en dietes;
 - Hipocalòriques degut al baix aport calòric, tot i que s'ha de vigilar el mètode de cocció utilitzat, ja que si els fem fregits poden duplicar les calories.
 - De protecció cardiovascular, renal o per a hipertensos, per l'alt contingut en potassi i baix en sodi.

divendres, 15 de juny de 2012

Còctel de Chartreuse verd amb tequila



Un còctel voliem preparar, quelcom nou, que nosaltres no haguéssim preparat, o sentit a parlar mai! i quina barreja més personal que escollir el Chartreuse verd que agrada a la Cristina i el tequila reposado per l'Ana. Doncs som hi a fer el nostre còctel.


Ingredients: 
(p: parts)
  • 1/4 p del got de Gel picat
  • 1 p Chartreuse verd
  • 1,5 p Tequila reposado
  • 1 p Llima

Preparació:


En algun lloc varem llegir que perquè un còctel estigui ben equilibrat ha d'utilitzar-se una sola beguda alcohòlica de base, que li doni la força, després podem afegir licors que li donaran el gust, el color en alguns casos i en altres la dolçor. I finalment els sucs de fruita que aportaran l'acidesa o l'amargor depenen de la fruita. I sobretot no utilitzar mai més de 5 ingredients.
De moment complim amb aquestes regles, ara bé, no sempre és garantia que ens agradi el còctel, ja que és molt personal. En aquest còctel us ha d'agradar el Chartreuse, que és molt especial d'aroma i gust. I és el que li dóna les notes predominants.

H.s.a:
En una coctelera, posarem el gel picat, el Chartreuse verd i el Tequila reposat i la llima, ho barregem durant uns 45 segons i a servir en una copa amb una rodanxa de llima tallada.

Aquesta és la fórmula base. Però llavors tenim les diferents versions que nosaltres hem provat:


  • Fer-lo amb el gel, Chartreuse verd i tequila reposat.
  • A la fórmula base afegir-li una mica de sucre moreno (si trobeu que té li falta dolçor).
  • Fer-lo amb suc natural de llima (amb l'opció de posar-hi una culleradeta de sucre moreno, per si trobeu que li falta dolçor o té massa acidesa per la llima).
  • ...


Nosaltres hem provat les diferents versions i no hem aconseguit posar-nos d'acord, així que s'ha de provar i escollir cadascú el que més ens agradi al paladar.

 


i dir-vos que "SALUT"!!! i força ...


dimarts, 12 de juny de 2012

Tonyina amb salsa de soja!





Avui ens ha vingut de gust preparar tonyina, i per no fer-la com sempre a la planxa amb pebre, que també està molt bona però que fer-la no té cap secret, hem pensat de marinar-la amb soja.
Així variem una mica i li donem un toc més Oriental. I no us penseu que sigui massa més difícil, que en 1 hora ho tenim cuinat!!



Ingredients:
1 trosset d'arrel de gingebre d'uns 3 cm
145 gr tonyina fresca tallada a dauets (un tall de tonyina)
80 ml de salsa de soja
4 cullerades d'oli d'oliva
2 culleradetes de llavors de sèsam torrades
2 culleradetes de sucre moreno



Preparació:
H.s.a.:
Prepararem la barreja en un recipient alt, per tal que la tonyina quedi coberta per la barreja.
Pelem i ratllem el gingebre, ja que també en volem recollir la mica de suc que fa, hi afegim la salsa de soja, l'oli, el sèsam i el sucre.

Posem els dauets de tonyina fresca a la barreja, fem que s'empapin bé i que la tonyina quedi ben coberta. Ho tapem amb un film transparent i ho deixem macerar uns 45 minuts.

Passat aquest temps posem a calentar la planxa, on amb una mica d'oli hi daurarem els dauets de tonyina macerada, per tots els cantons. Ja la tenim preparada.

La barreja la posem en un cassó i la reduïm fins que s'espessi una mica (aproximadament amb uns 7 minuts n'hi ha prou, ja que quan es refreda s'espesseix una mica més).
La retirem del foc i la reservem com a salsa.

Tant sols ens queda servir la tonyina acompanyada de la salsa.
Podem servir-la acompanyada d'unes rondatxetes fines de ceba tendra, ja que hi contrasta molt o simplement amb una mica d'arròs bullit. 

Bon Profit!



Apunt nutricional:

Els peixos blaus, com la tonyina són molt rics en àcids grassos Omega 3.
Aquests greixos no haurien de faltar a la nostra dieta, ja que ens ajuden a disminuir els nivells de triglicèrids i colesterol en sang. A més, tenen propietats immunosupresores i antiinflamatòries.
En nens, són indispensables per al desenvolupament del cervell.
A banda la tonyina també té un elevat contingut en minerals antioxidants i ens aporta molta proteïna, però molts pocs hidrats de carboni.