"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

diumenge, 30 de setembre de 2012

Croquetes de ceps amb botifarra negra




Ingredients per unes 15 croquetes:

  • 1 ceba grossa
  • 150 gr botifarra negra
  • 30 gr ceps secs
  • 4 cullerades de farina per la pasta i farina per al cobriment
  • llet
  • 2 ous
  • pa ratllat
  • oli
  • sal


Preparació:
H.s.a.:

Primer de tot posem a rehidratar els ceps en un bol coberts de llet.

En una paella sofregim la ceba tallada ben petiteta a foc lent fins que estigui ben cuita.

Traiem la pell de la botifarra, la desfem a trossos petits i l'afegim a la paella.

Ho barregem bé i de seguida afegim els ceps tallats ben petits.

Els hi fem fer un tomb i hi afegim les 4 cullerades de farina.


Barregem  tot bé amb una espàtula de fusta per tal que se'ns cogui la farina.
Hi llencem la llet que havíem utilitzat per hidratar els ceps. Tindrà un color més fosquet, però evidentment es degut al propi cep, així potenciarem més el sabor, a part de utilitzar-la per rehidratar. Segurament ja en tindrem suficient, però si veiem que ens queda la pasta massa eixuta en podem afegir una mica més.

Remenem fins que veiem que la pasta se'ns desenganxa de les parets de la paella. Això voldrà dir que ja la tenim apunt.



Estendrem la pasta en una safata o plat pla per tal que se'ns refredi. Llavors la cobrim amb un paper de film per evitar que al perdre la humitat se'ns formi crosta per sobre. I la podem posar a la nevera fins l'endemà.
Ara tant sols ens queda donar forma a les croquetes!!

Posarem un plat amb farina, un altre amb els ous batuts i un altre amb el pa ratllat.
Donem forma a les croquetes i les passem seguint sempre aquest ordre; 1r per la farina, després per l'ou i finalment pel pa ratllat.

Un cop tinguem les croquetes a punt de ser fregides. Omplim una paella amb uns 2 dits d'oli i quan tinguem l'oli ben calent hi posem les croquetes amb compte de no esquitxar-nos.

Quan estiguin dauradetes, les tombem perquè es daurin de l'altre cantó i les traiem posant-les sobre un paper absorbent perque treguin l'excés d'oli. I ja les tenim preparades per picotejar!

Bon profit! i no us despisteu massa que no en quedaran!


dissabte, 29 de setembre de 2012

Pastís fred de salmó

 

Una altra recepta ben fresqueta per passar dies calorosos sense haver d'encendre el forn.
És un pastís que com que s'ha fet amb antelació va molt bé per deixar fet com a entrant quan tens convidats a casa. 

Ingredients:
  • Un paquet gran de pa de motlle sense crosta
  • 200 gr de salmó fumat tallat a làmines
  • una llauna gran d'olives
  • una llauna de tonyina
  • 200 gr palets de mar
  • 200 gr gambes pelades i bullides
  • 2 ous durs
* per a la maionesa de llet
  • 100 gr de llet a temperatura ambient
  • 200 gr d'oli de girasol
  • una dent d'all
  • sal

Preparació:
H.s.a:

Primer de tot farem la maionesa, que podria ser la normal d'ou, però amb la calor sempre s'ha d'anar amb molt de compte amb l'ou, així que us proposem aquesta alternativa. 
En un pot alt, pesem la llet, l'oli, afegim l'all tallat a quadres grossos i una mica de sal. Posem el túrmix i emulsionem a baixa velocitat fins que estigui tot ben homogeni.

- Triturem les olives amb la tonyina, una cullerada de maionesa i reservem.

- Tallem ben petits els ous durs, els palets de mar, les gambes i les barregem amb una cullerada de maionesa. Reservem.

- Cobrim el fons d'una safata quadrada o rectangular amb paper de film i per sobre posem els talls de salmó fumat de forma que ens cobreixin totalment el fons.


A sobre posem les llesques de pa de motlle ben ajuntades les unes amb les altres i untem amb la barreja d'olives, tonyina i maionesa.



- Posem una altra capa de llesques de pa de motlle i cobrim amb la barreja d'ous durs, palets de mar, gambes i maionesa.



- Posem una altra capa de llesques de pa de motlle, cobrim amb film i el deixem a la nevera amb algun pes a sobre durant unes 24 hores.

 
Passat aquest temps, traiem el pes i el film de sobre i li donem el tomb a sobre d'una safata.
Ja està preparat per que arribin els convidats. Garantia segura de que'ls agradarà. I a més ens podem organitzar amb temps per preparar-ho.







divendres, 28 de setembre de 2012

Timbal de Macarrons




Amb aquesta recepta participem a Memòries d'una cuinera. L'hem tret d'un blog que ens agrada i seguim moltíssim: el Pa amb oli i sucre. Vam veure la recepta i ens va semblar una forma molt original per menjar la pasta. Com ens diuen, un timbal vindria a ser un pastís, però no de qualsevol cosa sinó de pasta. 
El podeu farcir amb la vostra salsa i pasta preferida, nosaltres us presentem aquesta de verduretes que us hem de dir està boníssima!!!.

Ingredients:
Macarrons per unes 4-5 persones
  • 400 gr de macarrons
  • 3 pastanagues
  • 2 cebes grosses
  • 2 porros
  • 4 tomàquets
  • una branca d'api
  • un brot de julivert
  • 3 alls
  • 250 gr carn picada
  • formatge rallat
  • sal
  • oli

Per al timbal:

  • 350 gr de farina
  • 200 gr de mantega
  • 2 ous
  • 2 cullerades de vinagre
  • sal

Preparació:

H.s.a

Per preparar els macarrons. Primer bullim els macarrons. Força aigua en un cassó i el temps que digui la marca de macarrons. Un cop cuits els escorrem bé i els reservem.

Tallem tota la verdura a trossets petits.
En una cassola amb oli sofregim les cebes i quan comencin a estovar-se hi afegim les pastanagues, els porros, els alls i la carn picada.
Conforme es vagi coent també afegim l'api i finalment el julivert.

Quan tot estigui cuit, rectifiquem de sal, ho traiem del foc i ho triturem una mica amb el túrmix o el passapures depenen de la textura que ens agradi més.

Barregem la salsa amb els macarrons escorreguts i si ens hi agrada també hi podem posar una mica de formatge rallat i tot ben remenat.
Ja tenim el farcit del timbal preparat, ara el deixem a part mentre preparem el timbal.


Per preparar el timbal. En un bol posem la farina, fem un clot al mig en forma de volcà i hi posem la resta d'ingredients (la mantega, ous, vinagre, sal) guardant una mica d'ou per poder pintar pel damunt després el timbal.
La mantega cal que estigui tova, però sinó ens hem enrecordat de treure-la de la nevera amb antelació, també la podem estovar posant-la al microones amb el mode de descongelar uns 3 minuts. O fem un bany maria.
Ho treballem bé fins a deixar la massa ben lligada.
La massa la tapem amb un drap de cuina, i la posem a la nevera a on l'hem de deixar reposar com a mínim uns10 minuts.

Untem amb mantega un motllo de parets altes, mínim d'uns 4 dits.
Fem dues parts de la pasta, una serà una mica més gran que l'altra. Agafem la porció més gran i l'estirem amb el corró en forma rodona, fins que veiem que podem folrar el motllo amb ella, procurant que els extrems de la pasta arribin fins ben bé a la vora del motllo i ens sobri una mica de la pasta, ja que ens serà més fàcil per després tancar.
Ja ho tenim enllestit per que hi aboquem la pasta amb la salsa.

Agafem l'altra porció de pasta, l'estirem amb el corró i la farem servir per a tapar els macarrons. Unim les dues parts i si ens sobra pasta la podem utilitzar per a decorar el timbal.

El que si que és important i hem de tenir la precaució és de fer un petit foradet al centre de la tapa del timbal, per tal que pugui sortir el vapor d'aire quan es vagi coent.

Pintem el timbal amb part de l'ou que havíem reservat i l'enfornem durant uns 40 minuts a 180 ºC.

Passat el temps ja podem treure'l del forn. Sols ens queda desmotllar-lo amb molta cura que no se'ns trenqui l'emplatem i a disfrutar d'aquest plat tant saludable, energètic i divertit de menjar macarrons.

Bon timbal i Bon profit!

dilluns, 24 de setembre de 2012

Papillota de lluç amb gambetes

 

Aquesta recepta es basa en una recepta de la Mireia Carbó. És molt senzilla però de resultat espectacular i particularment saludable. Feu una ullada a l'apunt nutricional i us acabareu de convencer!!

Ingredients: 

  • 4 racions de lluç en supremes
  • 16 gambetes pelades
  • 2 porros
  • 2 pastanagues
  • 1 albergínia
  • 8 xampinyons
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre
  • paper d'alumini
  • Rajolí de vi blanc

Preparació:
H.s.a:
     
Per començar pelem i rentem les pastanagues i l'albergínia. Les tallem a bastonets finets (una mica més grans que una "Juliana"). 
Ara fem el mateix amb el porro, però el tallem a rodantxetes. 
Netegem bé els xampinyons i els tallem a làmines fines.

Mentrestant escalfem el forn a 200º amb l'escalfor de dalt i baix, volem que es cogui homogéniament. 
 
Tallem 4 peces de paper d'alumini per poder embolcallar les verdures i el peix. 
Al mig de cada peça de paper fem un llit amb la pastanaga i el porro. 

  

A sobre hi col.loquem la suprema de lluç salpebrada, els bastonets d'albergínia , unes làmines de xampinyons i 4 gambetes, per aquest ordre.

 


Ho salem tot i hi afegim un raig d'un bon oli d'oliva i un rajolí de vi blanc.


Tanquem els 4 paquets intentant que no ens quedi cap obertura. No volem pas perdre gens del vapor de la cocció.



Posem els paquets sobre la safata del forn i els coem durant 15 minuts. Veurem com se'ns van inflant com un globus.



A l'hora de treure'ls de forn, com sempre amb compte que crema.

Un cop passat el temps, el servim ràpidament i ens deixem impregnar per l'aroma que es desprèn al obrir el paquet. Quin aroma!!! quina delícia!!!, ja podem començar a salivar, que amb la bona pinta que fa, al plat massa temps no hi durarà.


Apunt nutricional:
 
Amb la cocció a la papillota els aliments mantenen millor la humitat, resultant sucosos, tendres i molt gustosos. És una cocció molt sana i lleugera, ja que els aliments es couen amb el seu propi suc i el vapor que desprenen. Si incorporem espècies també queden potenciades ja que no es poden volatilitzar.
 
Hem d'intentar que tots els ingredients que utilitzem siguin de la mateixa mida i que necessitin el mateix temps de cocció. Per tal que es coguin tots per igual.

Es recomanable utilitzar productes que necessitin poc temps de cocció, com ara verdures, peixos o carns toves. Es important tancar bé el paquet i no obrir-lo en cap moment per tal de no deixar escapar els sucs i aromes.

dissabte, 15 de setembre de 2012

Palmeretes amb crema de xocolata




Després de la parada per vacances tornem a arrencar amb el blog! I que millor que començar amb la Recepta del 15, que aquest mes va de xocolata!! No us podeu perdre l'índex!!


Ingredients:

  • Una massa de pasta de full preparada.
  • crema de xocolata amb avellanes.
  • 25 gr d'avellanes torrades picades.
  • 10 gr de sucre glaç.
  • un xic de farina.
  • una mica de mantega per untar.
  • Opcional: cobertura de xocolata per recobrir la meitat de les palmeretes.

Preparació:

H.s.a.

Empolsinarem amb farina el marbre, desenrotllarem la pasta de full i l'estendrem a sobre del marbre empolsinat per evitar que s'hi enganxi.

Precalentarem el forn a uns 200ºC. Untem la safata del forn amb una mica de mantega.

Si aconseguim posar la pasta en forma rectangular millor, ho podem aconseguir amb el corró, encara que no és indispensable.

Llavors amb l'ajuda d'una espàtula untem amb la crema de xocolata la pasta de full i per sobre escampem les avellanes torrades picades.


                             


Ara hem d'enroscar un dels cantons cap al mig fins a la meitat de  la pasta i després l'altre cantó fins a tocar l'altre meitat enrotllada.

Per tal d'unir les dues meitat, i per tal que s'enganxin posem una mica d'aigua amb un pinzell per on es toquen les dues parts enrotllades.

Amb un ganivet anem tallant el rotllo de pasta de full farcit de xocolata com en llesques, ho posem sobre la safata i les aplanem una mica ajudant-nos per aixafar-ho amb una espàtula.

Empolsem amb el sucre de llustre les palmeretes.
Posem al forn la safata i ho deixem uns 10-15 minuts, anem controlant que es dorin. Vigilem el forn i quan estigui a la meitat de la cocció girem les palmeretes i deixem que es dorin de l'altre cantó.

Les traiem del forn i les posem sobre una reixeta metàlica perquè sens refredin.


                        

Ja les tenim preparades i llestes per menjar, si tenim més ganes de xocolata podem submergir la meitat de les palmeretes ja fredes en cobertura de xocolata i deixar que solidifiqui.
I ja les tenim llestes per poder menjar en qualsevol moment per esmorzar, per berenar o per picar quan ens delim per alguna coseta ben dolça de xocolata.