"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 25 de desembre de 2012

Panettone



El panettone és un dolç Nadalenc típic d'Itàlia però que aquí cada cop és més popular. A nosaltres ens agrada molt i per això ens hem decidit a fer-lo nosaltres. Com tot lo fet a casa, no cal dir que el gust és incomparable als que pogueu comprar.

Sembla molt llarg, ja que s'ha de fer la massa mare i les amassades, però tot i que a primera vista us ho pugui semblar no és pas tant complicat i el resultat final us compensarà molt!!
N'hem tret la recepta del blog de la Cinta, el Trossets de cuina. Blog que seguim i us recomanem molt!
Bé, doncs anem per feina!!

Massa mare:
  • 80 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat fresc
  • 40 gr d'aigua
  
Escalfem l'aigua al microones perquè ens quedi tèbia i hi desfem el llevat. Afegim la farina i amassem fins que ens quedi una massa llisa.



Ho deixarem tapat en un bol amb film transparent durant 4-8 hores o fins que dobli el volum. No passa res si el deixeu més temps, ho podríeu deixar tota la nit sense problema.
 
Primera amassada
  • 90 gr de la massa mare
  • 260 gr de farina de força
  • 70 gr de mantega pomada
  • 70 gr de sucre
  • 2 rovells
  • 170 gr d'aigua

Pesem la massa mare i l'aigua en un bol i hi anem afegint la farina de mica en mica mentre amassem. Quan tot estigui ben homogeni, posem els rovells d'un en un, sense deixar d'amassar. Per últim ens quedarà afegir el sucre i la mantega pomada. Ara ja podem treballar la massa sobre una taula enfarinant-la una mica. En aquest punt la massa és molt enganxifosa i per això si us cal us podeu ajudar amb una mica de farina, però sense passar-vos. Si se us enganxés molt també podeu mullar-vos els dits amb una mica d'oli.

Aquesta massa queda molt elàstica i fina. La deixarem reposar també entre 4 i 8 hores, però aquest cop la massa doblarà o triplicarà el volum, així que heu de tenir cura d'utilitzar un recipient força gran. La tapem amb film transparent.

2a amassada:
  • la primera amassada
  • 60 gr de farina
  • 20 gr de mantega fosa (però que no estigui calenta)
  • 20 gr de sucre
  • 10 gr de mel
  • 2 rovells d'ou
  • extracte de vainilla
  • xips de xocolata o el farcit que us vingui de gust: panses, fruita confitada, fruits secs,...

Agafem la primera amassada i l'amassem junt amb la farina i la mel, mentre amassem, hi anem afegint el sucre fins que tot ens quedi ben homogeni. Posem els rovells d'ou i la mantega, també sense parar de pastar, si ens cal, també podem refegir una mica de farina. Ara tant sols ens falta afegir el farcit que volguem i amassar per tal que ens quedi ben integrat a la pasta.
Reservem la massa en un recipient, la tapem i deixem reposar una hora. Passat aquest temps l'amassem una mica per tal de treure-li l'aire i ho posem dins el motlle de Panettone.
Deixarem llevar durant 8 hores o tota una nit.


Passat el temps, escalfem el forn a 180º i posem el panetonne durant uns 30 minuts tot vigilant-lo. Per comprovar l'estat de la cocció us recomanem que claveu un espagueti o un punxó fins que surti net.

Sinó podeu aconseguir motlles de Panettone, us explicarem com el podeu construir vosaltres. Tant sols heu d'agafar un motlle de pastissos d'uns 20 cm de diàmetre i unir 2 papers de forn que sobresurtin uns 20 cm del motlle amb grapes, ja que això és el que acostuma a sobresortir la massa.

Esperem que us agradi i us animeu a fer-lo per aquestes festes!
Bon Nadal!!  

 

diumenge, 16 de desembre de 2012

Formatge en oli



Avui és dia 15 i com cada mes des de fa 2 anys molts bloggers publicàvem la Recepta del 15. Aquesta d'avui és la nostra última proposta, i és que ens han anunciat que pleguen. No cal dir que ens fa molta peneta, però també entenem els motius i és que cada cop hi havia més blogs que hi participaven i això era una gran feinada a fer mes rere mes. Per nosaltres era molt especial la Recepta del 15, ja que va ser amb la del passat mes de Març quan vam començar el nostre blog.
Tant sols ens queda agrair-vos tota la feina feta. Gràcies per motivar-nos mes rera mes a fer una recepta amb l'ingredient escollit. Hi heu posat molta il.lusió i ganes i això es nota!

A nosaltres ens encanta el formatge, sempre que podem en mengem. I el formatge en oli també ens agrada molt ja que potencia molt el gust del formatge i fa que quedi molt aromatitzat per les herbes i condiments que hi posem.

Ingredients:
  • Formatge manxego o formatge feta.
  • Oli d'oliva
  • Herbes; romaní, farigola, llaurer, grans pebre vermell, bitxo, grans d'all, 
Preparació:
H.s.a.
És ben senzill de fer! Tant sols hem de posar tots els ingredients dins el pot i això si, tenir molta paciència i esperar almenys un mes a poder-lo menjar. Heu de pensar que com més espereu més bo estarà!


De formatge podeu utilitzar un bon manxego o un formatge feta. Nosaltres ho hem provat de les 2 formes.

Amb el formatge manxego hi vam afegir una barreja d'herbes: romaní, farigola i llaure amb uns grans de pebre negre.
I amb el formatge feta vam voler provar una combinació més picant, posant una mica de bitxo, grans d'all i les mateixes herbes.

La preparació consisteix en anar posant una capa d'herbes i una capa de formatge. Quan tinguem el pot ple ho cobrim d'oli i tapem bé el pot.
Bon profit!!!








dimecres, 12 de desembre de 2012

Nigiris fets a casa!


Seguint amb la mateixa filosofia i estil de quan vàrem preparar el Sushi Casolà, hem volgut preparar els nigiris, per tal que anem coneixent aquest impresionant món que és la cultura i cuina japonesa.

Ingredients, per a 4 nigiris:

  • arrós
  • 4 llagostins pelats cuits
  • salsa de soja

Procediment:
H.s.a,

La preparació de l'arrós és exactament igual que el que varem preparar pel Sushi Casolà. Podem anar avançant, preparant l'arrós per ficar-lo al foc, i mentre es fa l'arrós anem preparant els llagostins. 

Una manera força fàcil  per tenir uns llagostins cuits i ben estirats, nosaltres ho fem com us varem comentar en la recepta de la Tempura de llagostins (senzillament els hem d’atravessar amb un bastonet des de la cua fins al cap). Posar-los en un cassó amb aigua bullint i sal i els courem durant uns 2 minuts.   Una vegada tinguem els llagostins pelats però això si, amb la cua intacta, els tallarem per la meitat com si fos un llibret,  però no ho tallem del tot, de manera que els poguem obrir i quedin com us ensenyem a la foto. Oi que queden ben macos, amb unes ganes que t'entren de menjar-los de seguida!!??.


Bé, quan ja tenim els llagostins preparats  i l'arrós a punt. Doncs amb les mans i a fer feina, mai tant ben dit.

En un bol recordem-nos de tenir aigua, per anar mullant-nos les mans, ens serà més fàcil treballar l'arrós.

Agafem una mena de croqueta d'arrós, la compactem una mica, perquè sinó se'ns desfarà, no les farem massa grosses, pensem que ens les menjarem d'una queixalada, hi posem una mica de Wassabi (això sempre al gust), i a sobre el llagostí obert.

I ara ve la part, en que amb els dos dits de l'altre mà en que tenim la croqueta d'arrós subjecta, amb l' índex i el cor, pressionem una mica damunt del llagostí, fent una mica de força però no massa. Comencem amb els dits junt i anem obrint els dits com si volguéssim donar-li la volta a la "croquetilla". Això ho fem unes quantes vegades. Ens serveix per compactar-ho una mica.

I ja tenim els nigiris fets a casa, preparats! Tant sols ens queda preparar la salsa de soja i a disfrutar-los!!

Bon profit!!!



divendres, 7 de desembre de 2012

Carpaccio de ceps


Avui us presentem una recepta molt senzilla però també molt gustosa. I és que l'aroma i el gust dels ceps és incomparable, així que si teniu la sort de collir-ne podeu provar de fer aquest maridatge i ja ens direu que us sembla.

En tot maridatge hi ha d'haver algun aliment que cogui. En aquest cas seria la llimona, però com que té un gust molt potenciat en posem tant sols una 6a part per tal que no ens predomini i ens amagui el gust del cep. 

Ingredients:

  • Ceps
  • 1 part de 6 de suc de llimona
  • 5 parts de 6 d'oli d'oliva
  • Pebre negre
  • Sal Maldon
  • Vinagre de Módena (opcional)
  • Melmelada de ceps (opcional)
    Preparació:
    H.s.a:

    Primer de tot s'han de tallar els ceps a làmines molt fines. Nosaltres ens vam ajudar d'un pelador.



    Estenem les làmines de cep en una safata plana.
     





    A continuació fem la barreja de la llimona amb l'oli d'oliva, afegim el pebre negre i ho batem bé per tal d'emulsionar-ho.




    Cobrim les làmines de ceps amb l'emulsió de l'oli i la llimona. 



     Ho deixem una bona estona per tal que el cep es maceri una mica.


    Just abans de servir posarem les escates de sal Maldon per sobre.
    Si us agrada a més podeu afegir-hi una mica de vinagre de Módena o melmelada de ceps per sobre.

    I ja ho tenim apunt!!

    Bon profit!!!