"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dijous, 15 de març del 2012

Hamburguesa de llenties, arròs i comí


Per estrenar el bloc ens ha fet il·lusió participar en la Recepta del 15 , serà la nostra primera però desitgem que sigui la primera de moltes més.
Essent sinceres quant varem veure que la recepta del 15 era de llenties, òndia!!!! Llenties, no és precisament un plat pel qual tinguem devoció, potser són evocacions d’infantessa, però sincerament ara se'ns ha obert una porta (que no es tancarà) per poder-les cuinar i que ens quedin delicioses, i no és dir-ho, per dir-ho!!!! Les llenties queden ben dissimuladetes, així que pot ésser un plat genial per tal de fer menjar llenties als nens o nens amb uns quants d’anys a l’esquena a qui no agradi trobar-se davant una cullera amb un plat “clàssic” de llenties.
Us animem a que les proveu, i recordeu que cuinar és una fórmula, però sempre, com a bones farmacèutiques hi posem el nostre toc personal:  h.s.a. (hágase según arte).

Hamburguesa de llenties, arròs i comí
Ingredients
-    200 gr. de llenties seques
-    100 gr. d'arròs
-    2 grans d'all
-    1 ceba de figueres mitjana
-    1 porro grosset
-    1 pastanaga
-    100 gr. de xampinyons
-    Comí en pols
-    Farina
-    Oli i sal


Preparació
H.s.a.:
Posem les llenties en una olla amb aigua freda que les cobreixi i dobli el seu volum. Quan bullin les tindrem més o menys una hora al foc (el temps variarà depenent de la classe de llentia i si ho fem amb olla o amb l’exprés). Un cop cuites les posem en un escorredor.

També posarem a coure l’arròs. Les proporcions igual que en les llenties, en doblem el volum amb aigua i el posem a bullir fins que estigui cuit però amb el gra una mica dur. Llavors el traiem del foc i el passem per aigua freda fins que se'ns desenganxi el gra i ho deixem en un escorredor per que tregui bé tota l'aigua, ja que ens ha de quedar el gra ben sec.

Mentrestant tallem totes les verdures ben petitetes. Començarem a coure l'all, el passem per la paella vigilant que no se’ns cremi, seguidament hi afegim la ceba i la sofregim fins que estigui ben toveta, llavors hi afegim el porro i tot seguit la pastanaga. Ho deixem coure tot uns 5 minuts a foc no massa fort. Llavors serà el moment d'afegir els xampinyons. 
Deixem que s'acabi de coure fins que ens quedi tot ben conjuntadet, quan falti poc per apagar el foc hi podem afegir una mica de comí (sense passar-nos ja que té un gust molt intens). Un pic l' haguem tret del foc hem d’escórrer bé l’excés d'oli.

Ara quant ja tinguem les llenties ben escorregudes, l’arròs ben sequet i el sofregit ben conjuntat  toca barrejar-ho tot i rectificar-ho de sal.
Arribats en aquest punt, tenim dos opcions: o bé ho triturem amb túrmix (per tenir una textura més fineta) o amb una forquilla (ens quedarà una textura molt més rústica, opció que personalment preferim).


Una vegada tot està ben barrejat en fem boletes amb les mans, que després aixafarem lleugerament per tal que ens quedi la forma a hamburguesa.

Amb aquestes quantitats ens en sortiran unes 6 si les fem grossetes ó unes 8 si les fem més petitonetes.



Quan ja tinguem les hamburgueses fetes, les passarem per farina i les coiem en una paella. I ja només queda emplatar-les acompanyant-les amb una bon tros de pa del dia, i guarnició al gust, com uns tomàquets talladets i unes fulletes d’enciam.

Apunt nutricional:

Les llenties seques tenen un elevat contingut proteic (entre 19 i 25 grams de proteïna per cada 100 grams) que pot superar el de la carn, tot i que la qualitat nutricional d’aquesta proteïna sigui inferior, ja que es tracten de proteïnes incompletes perquè son deficitàries en un aminoàcid essencial, la metionina. Aquest aminoàcid es troba en bona proporció en els cereals. Per això quan coincideixen ambdós aliments com a ingredient en un mateix plat, augmenta la qualitat proteica del plat.

2 comentaris:

  1. Apa noies, quina il·lusió que estreneu bloc pel 15!! :D AQuesta hamburguesa és boníssima, a casa en fem sovint una de semblant i ens encanta!!
    Moltíssimes gràcies per participar i esperem veure'us sovint!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tú pel comentari!! Ens agrada molt la feina que feu, així que sempre que poguem intentarem participar pel 15!! Ara ja estem pensant amb l'arrós...mmm!!

      Elimina