"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 25 de desembre del 2012

Panettone



El panettone és un dolç Nadalenc típic d'Itàlia però que aquí cada cop és més popular. A nosaltres ens agrada molt i per això ens hem decidit a fer-lo nosaltres. Com tot lo fet a casa, no cal dir que el gust és incomparable als que pogueu comprar.

Sembla molt llarg, ja que s'ha de fer la massa mare i les amassades, però tot i que a primera vista us ho pugui semblar no és pas tant complicat i el resultat final us compensarà molt!!
N'hem tret la recepta del blog de la Cinta, el Trossets de cuina. Blog que seguim i us recomanem molt!
Bé, doncs anem per feina!!

Massa mare:
  • 80 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat fresc
  • 40 gr d'aigua
  
Escalfem l'aigua al microones perquè ens quedi tèbia i hi desfem el llevat. Afegim la farina i amassem fins que ens quedi una massa llisa.



Ho deixarem tapat en un bol amb film transparent durant 4-8 hores o fins que dobli el volum. No passa res si el deixeu més temps, ho podríeu deixar tota la nit sense problema.
 
Primera amassada
  • 90 gr de la massa mare
  • 260 gr de farina de força
  • 70 gr de mantega pomada
  • 70 gr de sucre
  • 2 rovells
  • 170 gr d'aigua

Pesem la massa mare i l'aigua en un bol i hi anem afegint la farina de mica en mica mentre amassem. Quan tot estigui ben homogeni, posem els rovells d'un en un, sense deixar d'amassar. Per últim ens quedarà afegir el sucre i la mantega pomada. Ara ja podem treballar la massa sobre una taula enfarinant-la una mica. En aquest punt la massa és molt enganxifosa i per això si us cal us podeu ajudar amb una mica de farina, però sense passar-vos. Si se us enganxés molt també podeu mullar-vos els dits amb una mica d'oli.

Aquesta massa queda molt elàstica i fina. La deixarem reposar també entre 4 i 8 hores, però aquest cop la massa doblarà o triplicarà el volum, així que heu de tenir cura d'utilitzar un recipient força gran. La tapem amb film transparent.

2a amassada:
  • la primera amassada
  • 60 gr de farina
  • 20 gr de mantega fosa (però que no estigui calenta)
  • 20 gr de sucre
  • 10 gr de mel
  • 2 rovells d'ou
  • extracte de vainilla
  • xips de xocolata o el farcit que us vingui de gust: panses, fruita confitada, fruits secs,...

Agafem la primera amassada i l'amassem junt amb la farina i la mel, mentre amassem, hi anem afegint el sucre fins que tot ens quedi ben homogeni. Posem els rovells d'ou i la mantega, també sense parar de pastar, si ens cal, també podem refegir una mica de farina. Ara tant sols ens falta afegir el farcit que volguem i amassar per tal que ens quedi ben integrat a la pasta.
Reservem la massa en un recipient, la tapem i deixem reposar una hora. Passat aquest temps l'amassem una mica per tal de treure-li l'aire i ho posem dins el motlle de Panettone.
Deixarem llevar durant 8 hores o tota una nit.


Passat el temps, escalfem el forn a 180º i posem el panetonne durant uns 30 minuts tot vigilant-lo. Per comprovar l'estat de la cocció us recomanem que claveu un espagueti o un punxó fins que surti net.

Sinó podeu aconseguir motlles de Panettone, us explicarem com el podeu construir vosaltres. Tant sols heu d'agafar un motlle de pastissos d'uns 20 cm de diàmetre i unir 2 papers de forn que sobresurtin uns 20 cm del motlle amb grapes, ja que això és el que acostuma a sobresortir la massa.

Esperem que us agradi i us animeu a fer-lo per aquestes festes!
Bon Nadal!!  

 

25 comentaris:

  1. Òndia, que bo! En vam provar un del turris de xocolata i taronja l'altre dia i ens va encantar!! Però no sé si m'atreveixo a fer-lo a casa, encara... sou unes valentes!

    ResponElimina
  2. Ostres, que maco us ha quedat!
    Jo n'he fet un, però NEcessita millorar... com els meus alumnes de l'ESO ;-)
    Prenc nota de la vostra recepta.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jeje!! doncs segur que el próxim serà molt millor!
      Bon any Dolça !
      petns!!

      Elimina
  3. T'ha quedat sensacional, felicitats!
    Bon Nadal i feliç 2013!

    ResponElimina
  4. Vaja, Panettone que us ha quedat, esta genial. Felicitats de la cuineta divertida, i Feliç Any 2013

    ResponElimina
  5. Té una pinta genial i segur que el gust és molt millor. La feina val la pena si el resultat és tan bo.
    Us desitjo unes bones festes i una bona entrada d'any
    Un petonàs

    ResponElimina
  6. Sou valentes! Poso el mateix a tots els panettones que he vist. Jo encara no m'he atrevit. Segur que estava boníssim.
    Un mot bon any 2013!
    Nani

    ResponElimina
  7. Encara no m'hi he posat mai i li tinc ganes. T'ha quedat molt bé!, i amb xocolata que bo!
    Una abraçada i feliç 2013

    ResponElimina
  8. Que be que ha quedat!! Amb xocolata ha d'estar deliciós!! Que el 2013 estigui ple de fórmules culinàries delicioses i felicitat!! Petonets!!

    ResponElimina
  9. Jo una vegada el vaig fer i de sabor estava molt bo però la textura no era la del panetone. El vostre té molt bona pinta, aviam si m'anime amb la vostra! Que vinguen els Reis ben carregats! Marta

    ResponElimina
  10. Deu ni do! No sabia jo que fos tan entrentigut fer un Panettone! A veure si m'animo per l'any que bé!

    Us ha quedat genial a vosaltres!

    PETONETS

    ResponElimina
  11. Valentes!!! Jo no m'he atrevit encara.........Em passa com amb el tortell.....
    Feliç 2013!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  12. Es veu una recepta entretinguda, però no dubto que el resultat compensa! Felicitats pel blog!

    ResponElimina
  13. Es veu molt esponjós!!! aquest any no l'he fewt... falta temps! Bons Reis !

    ResponElimina
  14. marededeusenyó!

    Quina pinta... I quina gana!

    ResponElimina
  15. Sí que sembla una mica ferregós ^^" Però si és tan bo com sembla, valdrà la pena! Ara ja han passat les festes de Nadal, però tinc la recepta pendent! El Panettone és obligatori a casa! :D

    Molts petons :)

    ResponElimina
  16. Acabo de veure aquest magnífic panettone, ja que pel desembre no vaig estar molt activa a internet... Us va quedar molt, molt bé, oi que era boníssim? petons!

    ResponElimina
  17. No l'he fet mai! t'ha quedat super espinjós, no?? Sempre va bé per a un esmorzar o berenar...!

    ResponElimina
  18. Ja porte temps volent fer un panettone però encara no havia trobat el moment ni la recepta. A tu t'ha quedat molt bé, així que em guarde la teua recepta.

    ResponElimina
  19. Nosaltres també vam seguir la recepta de la cinta i va quedar espectacular, com el vostre!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina