"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dijous, 28 de febrer de 2013

Escudella barrejada de minestra


Aquest mes la proposta de Memòries d'una cuinera era la minestra. La minestra és un plat amb verdures variades, en el que normalment s'utilitzen les de temporada. 
La paraula "minestra" prové de l'italià "minestrone" que és una sopa de verdures. Al llegir aquesta definició ens va venir al cap la nostra escudella barrejada, que de fet ja ve a ser una barreja de verdures.
Fer escudella no és pas difícil, el que si que ens cal és temps.
 
Primer de tot hem de fer el caldo.

Ingredients per a 6 persones:

  • 1/2 pollastre
  • 1 os de vedella
  • 1 os de porc
  • 1/2 pota de porc
  • 1 os de pernil
  • 250 gr de vedella en un tros
  • 1 botifarra negra
  • 4 pastanagues
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 1 nap
  • 1 xirivia
  • 1 fulla d'api
  • 1/4 de col
  • 2 patates
  • aigua
  • sal

Procediment:
H.s.a:

Pelem i trossegem les verdures.
Posem tots els ingredients en una olla gran, menys la botifarra que l'afegirem més tard. 
Ho cobrim d'aigua, afegim sal i ho posem a foc mitjà fins que arrenqui el bull, llavors l'abaixarem al mínim. Deixarem que bulli com a mínim un parell d'hores. Si veiem que s'abaixa massa l'aigua n'afegirem una mica més.
Quan veiem que ha bullit prou el tastem i si cal rectifiquem de sal. Escorrem el caldo en una altra olla.
El bullit resultant ens el podem menjar o utilitzar-lo per a fer-ne croquetes, canalons,...

Ara que ja tenim el caldo anem a fer l'escudella barrejada.

Ingredients per a 4 persones:


  • 1 litre de caldo o una mica més, segons lo caldós que ens agradi
  • 2 cullerades soperes colmades de fideus grossos
  • 1 cullerada d'arrós
  • 1 patata petita
  • 1 pastanaga del caldo
  • 2 fulles de col
  • 2 cullerades de cigrons


Procediment:
H.s.a:

Pelem i tallem la patata a quadradets. Descartem el tronxo de la col i tallem la fulla petita.
Posem el caldo en una olla a foc mitjà, quan bulli hi tirem tots els ingredients a la vegada.
Ho deixem bullir uns 10 minuts. Si cal, rectifiquem de sal.

dijous, 14 de febrer de 2013

Mini cors de galeta per Sant Valentí


Avui és Sant Valentí, el dia dels enamorats! Que consti que per a nosaltres no té massa significat, preferim el Sant Jordi: amb les roses, els llibres i el cavaller Sant Jordi. Però ja fa uns dies que veiem tots els escaparats de les tendes plens de cors, ens hem encomanat d'aquesta sensació i no ho hem pogut evitar... 
A més que desde que vam veure aquests mini cors al blog de la Montse: Entre Núvols de cotó, que no ens els treiem del cap i no hem parat fins que no els hem fet. 


Ingredients:
  • 250 gr de mantega a temperatura ambient
  • 175g de sucre glacé tamisat.
  • 1/2 culleradeta de sucre avainillat o essència de vainilla
  • 1 culleradeta de polpa de maduixa tallada molt petita
  • colorant alimentari vermell
  • 1 ou normal i un rovell a temperatura ambient
  • 550g de farina de rebosteria tamisada
Procediment:
H.s.a:
Les podeu fer amb un robot de cuina o amb unes varilles elèctriques de les que serveixen per muntar la nata.
Batem la mantega durant 1 minut fins que estigui pomada.
A velocitat baixa anem afegint el sucre a cullerades, amb compte, perquè al ser tant finet sinó us volarà.
Un cop tinguem el sucre ben integrat posem la vainilla i la maduixa, barregem bé i aboquem els ous lleugerament batuts molt a poc a poc fins que quedin ben integrats.
En aquest punt és on podem afegir el colorant fins que aconseguim el color desitjat
Per últim afegim la farina a cullerades a baixa velocitat i barrejant el just per tal que no ens agafi aire. Batem fins que la farina s'integri i formi una bola.
Dividim en dues meitats. Agafem un dels trossos i l'estirem amb un corró fins que tingui el gruix que ens agradi o si tinguéssim corró graduable fins a obtenir un gruix d'uns 6 mm. Quan veiem que la massa es comença a aixecar, col.loquem un paper de forn a sobre i continuem estirant. Fem el mateix amb l'altre tros.
Amb compte que no es doblegui la planxa obtinguda, la posem sobre una safata a la nevera per deixar-la refredar durant unes 3 hores.
Treiem la massa de la nevera, la posem plana sobre la superfície de treball i la tallem amb un tallapastes de la forma desitjada.
Preescalfem el forn a 180 º amb l'escalfor de dalt i de baix.
Posem les galetes a la safata del forn deixant un parell de centímetres de separació entre elles. 
Els retalls sobrants els podem tornar a estirar amb el corró i tallar per tal d'obtenir més galetes. 
Posem la safata al forn a una alçada mitjana durant uns 10-12 minuts. Deixem reposar les galetes sobre la safata uns 2 minuts, les treiem del forn i les deixem refredar.
Ja us avisem que amb aquesta quantitat us sortiran moltíssims minicors, i potser que acabeu avorrits de tant tallar i enfornar. Però també us direm que així tant petites i tant mones són tot un vici...és allò que n'agafes una, i després en ve una altra, i una altra i una altra i ja no pots parar...!
I bé, res més que desitjar-vos que les disfruteu molt i als que ho celebreu un bon Sant Valentí!!
   
  
 
  

dijous, 7 de febrer de 2013

Coca de Llardons


Avui és Dijous Gras o Llarder i com bé mana la tradició s'ha de menjar la botifarra d'ou o fer truita de botifarra, i a l'hora dels postres la coca de Llardons. A més, el Dijous gras dona el tret de sortida a la gresca i la disbauxa del Carnaval.
Us explicarem dues maneres de fer aquesta coca, vosaltres triareu la que més us convingui fer segons el temps i les ganes que tingueu. Però no patiu perquè escolliu la que escolliu les dues queden ben bones!!

Versió ràpida:
Ingredients:
  • 1 làmina de pasta de full
  • 50 gr de llardons
  • sucre
  • anís
  • 1 ou

Procediment:
H.s.a:
Dividirem mentalment en 3 parts la pasta de full. A la part del mig hi escamparem trossets de llardons, sucre i una mica d'anís al gust i ho aixafem una mica amb les mans. 

Dobleguem una de les parts sobre la part del mig i tornem a escampar els llardons, el sucre i l'anís i fem una mica de pressió amb les mans. 

Tornem a doblegar la part que ens faltava per tal que la massa quedi tancada tot aixafant les vores amb una forquilla per acabar-la de sellar. 

Ho pintarem amb un ou batut i per sobre escamparem els pinyons i una mica més de sucre i anís al gust. Ho enfornem a 200º durant 20-30 minuts, però dependrà molt del forn, així que vigileu-la bé fins que la veieu torradeta.

Versió llarga, fent nosaltres la massa:
Ingredients:
  • 360 gr de farina de força
  • 200 gr de llet
  • 30 gr de llevat fresc
  • 50 gr de mantega a temperatura ambient
  • 1 ou
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 pessic de sal
  • la pell d'una llimona ratllada

Procediment:
H.s.a:
 Aquesta recepta l'hem adaptat del blog En Roc a la Cuina a on la fa amb Thermomix.

Posem en un bol gran la farina. Escalfem una mica la llet i hi desfem el llevat. L'anem afegint a la farina tot amassant fins que ens quedi  ben homogeni.

Tot seguit afegim la mantega i l'ou batut també de mica en mica i sense deixar d'amassar.

Ara tant sols ens queda el sucre, el pessic de sal i la ratlladura de llimona. 

Tornem a amassar fins que ens quedi tot ben integrat a la massa
Estirem la massa sobre una safata pel forn untada d'oli, la tapem i la deixem reposar en un lloc càlid uns 60 minuts.

Encenem el foc a 200º.


Per el guarniment necessitarem: llardons esbocinats, pinyons, sucre remullat amb anís ( ens ha de quedar una pasta espessa) i un ou batut per pintar la coca.

Pintem la coca amb l'ou batut, estenem per sobre els llardons, els pinyons i una mica del sucre amb anís.

Ja la tenim apunt per entrar al forn. La courem durant uns 20 minuts o fins que veieu que està ben dauradeta.

Bon profit!!i a gaudir del Carnaval!!