Aprofitant que estem en temps de la "Sra Quaresma" no podia faltar un dels seus plats típics:
Amb aquest bunyols fem la nostra primera aportació a la convocatòria de Memòries d'una cuinera pel mes de Març.
En els 5 continents hi han diverses varietats, amb diferents noms, però tots ells tenen algun punt en comú. N'hi han tants i de tants tipus (de calents i de freds) i amb tants ingredients (de dolços i de salats) que resulta un plaer anar tastant-ne de diferents.
El nostre Bunyol escollit és el de mató, un producte típic de la nostra cuina i de la nostra cultura.
Ingredients:
- 200 grs de mató
- 125 grs de farina
- 2 ous
- 2 cullerades soperes de sucre
- Un tall mantequilla de 3 cm per fondre
- Ratlladura de llimona
- Una mica de nou moscada mòlta
- Una culleradeta de sal
- Oli d'oliva per fregir
- Mel, sucre, xocolata, ...
Preparació:
H.s.a.
Els nostres bunyols ens esperen, doncs comencen que quant abans els fem abans ens els podrem menjar.
En un bol posarem el mató amb els ous deixatats i ho barregem
tot ben barrejadet.
Fonem el tall de mantequilla, ho podem fer tant al bany maria com al
microones, el que ens resulti més còmode.
Ara deixem la farina a part. I barregem tots els altres ingredients, aconseguint una amalgama de textures i colors fins a obtenir una massa on tot està ben lligat. I ara sols ens quedarà afegir la farina i SEGUIR barrejant i barrejant i barrejant.
Com a bones farmacèutiques sempre barregem en sentit contrari a les agulles del rellotge. Així ens van ensenyar a formular, i així evitem que se'ns surti part de la massa al anar barrejant per la pròpia força centrífuga. Ufffff!!!!! la física, ufffff deixem'ho aquí i seguim amb els bunyols.
Arribats en aquest punt, en que tot està ben lligadet ho tapem i ho deixem reposar un parell d'hores.
Bé, ara ja només queda fregir-ho. En una paella
fonda, però no massa grossa (d’uns 16 ó 18 cm) hi posem força oli d’oliva i el posem a calentar.
Important: una pregunta que tots ens hem fet alguna vegada. Com sabrem que l’oli està apunt per poder començar a fregir
els bunyols? doncs o bé tenim un termòmetre que ens indiqui quan la temperatura està una mica per sobre de 190º C, (pocs afortunats tindran aquest gadget) o bé podem anar tirant una mica de la mateixa massa a l'oli i quan ens floti
quasi immediatament després de tirar-la voldrà dir que tenim l'oli a la temperatura adecuada per començar a fregir els nostres bunyols.
Anem fregint cullerades de la pasta, a la qual li podem donar la forma que volguem, des de croquetilles fins a unes rosquilles. No hi ha cap restricció ni límit. Sols la imaginació.
Això si sempre al posar la pasta en l’oli ho hem de fer amb molta cura. I no posar-ne masses alhora a la paella. Els bunyols s’han d’inflar una mica i daurar. Els haurem d'anar girant per que es daurin per totes bandes, i quan estiguin al seu punt, llavors posar-los a escórrer en paper absorbent de cuina.
Els podem menjar
amb una mica de mel, amb una mica de melmelada, o senzillament espolsats amb sucre per sobre!!
I ja estan
preparats per ser menjats, que en són de bons els bunyols.
Bé, encara que haguem fet bunyols, no podem dir que "ens ha sortit un bunyol" de bunyols, per que no ens han sortit pas malament ja que estan més que boníssims!!!!
Aport
nutricional:
Si cuinem a la
temperatura d'oli adequada, no obtindrem uns bunyols amb gust a oli, ni la
cuina ens farà olor a oli cremat. I no seran gens pesats de menjar tot
i estar fregits!
noies!!! que a Memòries d'una cuinera estem recollint receptes de bunyols!!! us a nimeu a deixar-nos l'enllaç???? va que demà és l'últim dia!!! i aquests són molt bons. molts petonets i gràcies per la vostra visita
ResponEliminaJudith!! per això els haviem fet els bunyols, per participar a les Memòries!! així q just publicar ja us hem deixat l'enllaç!!
Eliminapetons!!
Quina pinta noies!! Aquests bunyols han d'estar tremendos!
ResponEliminaPetons
Sandra
Estan tremendissims!!!!!
EliminaM'entren ganes de tornar-ne a fer sols en pensar-hi!!!
Petons!
Mireu si ens han agradat de mató que ja en tornem a tenir a la nevera per repetir!;)
ResponEliminaPetonets i moltíssimes gràcies per participar.
Si, si, si, aquests són els que s'han de repetir i repetir, i tornar a repetir!!!! Estan de rebons que no vegis!!!!!
EliminaPetons
Son mágics, nos agradan molt!!!! Meerci 😁
ResponElimina