"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 23 d’octubre del 2012

El Codonyat de tota la vida!



Per aquesta recepta hem d'agrair l'ajuda de la meva mare, ja que ha sigut ella la que ens ha explicat e instruït per poder fer aquest codonyat. A casa sempre en fem per aquesta època i així ja el tenim apunt per a fer els panellets.
Segons es creu en l'antiguitat a l'illa de Creta, el codonyat era ofert a Afrodita, la deessa del amor, com a símbol de passió i fecunditat. Així com també era utilitzat per evitar el mal d'ull.
Tot això no sabem si funciona, però el que si tenim clar és la seva riquesa en fibra, pectina, mucílags i tanins. Amb elevats continguts en potassi i vitamina C. No fa molts anys  també s'utilitzava com a astringent quan es patia diarrea.

Ingredients:

  • 1kg de codonys pelats i tallats
  • 750 gr de sucre
Preparació:
H.s.a.


Els codonys tenen forma entre peres i pomes.

Però a diferència de les peres i de les pomes la seva pell està coberta per una pelussa cotonosa, que es desprèn al fregar-la i quan està ben madur.
La primera cosa que hem de fer és sota el raig d'aigua rentem bé els codonys a l'aixeta.
El que volem aconseguir és treure'n tota la pelussa que tenen els codonys. 

Quan estan ben nets queda una pell amb un color groc daurat molt característic.


 
Llavors en una olla plena d'aigua, posem els codonys fent que quedin ben coberts per l'aigua i els fem bullir.

De tant en tant els anirem punxant amb una forquilla o amb un ganivet fins que veiem que estan tous.

Quan estiguin tous serà el moment en que els  escorrem i els deixarem que es refredin.  

Quan estiguin freds, els pelarem, els hi traurem el cor i els trossejarem.

Els codonys trossejats els posem a la cassola amb el sucre i anem remenant fins que es vagi desfent el sucre. 

Quan estigui ben desfet hi passem el túrmix fins que aconseguim la textura que ens agradi. 
Ho tornem a posar al foc, a una potència mitja per tal que ens bulli tot vigilant que no se'ns aferri. 








Hem d'anar remenant contínuament, però quan ens bulli, que ho veureu perquè fa unes bombolletes força perilloses, heu de vigilar no us esclatin als braços.

Hem de continuar remenant ja que sinó se'ns podria enganxar. L'haurem de tenir al foc durant una hora.


I ja ho tenim apunt per posar-ho a on volguem, tant si voleu un pot com una safata.

 

 

23 comentaris:

  1. Uhmmm, que bo!!! I comel casolà, res.....
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníssiiiiiiim!!! i cassolà TOTAL!!!
      sense punt de comparació amb els altres!!!!

      Petons!

      Elimina
  2. Un codonyat exquisit! Felicita la teva mare per la part que li toca... a mi m'encanta menjar-ne de casolà, que queda així claret com el teu, però s'ha de vigilar perquè el codony és astringent! Molt bo i molt previsora!

    ResponElimina
    Respostes

    1. Moltes gràcies!
      Ei, la mama serà felicitada de part teva!
      tens tota la raó en que és molt astringent, no se'n pot menjar massa, sino.....
      ja sabem.....

      Petons!!!!

      Elimina
  3. Mmmm quins records de petita per berenar sempre em donaven una llesca de pa amb codonyat.
    He vist que els indis en venen, potser m'animo i en preparo ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Records d'infantessa!!! Dolços records!!!
      Si,Marta, si, anima't i ha preparar-ne s'ha dit!

      Petons!

      Elimina
  4. Jo també n'he fet, però el faig una mica diferent! Ja posaré la recepta al blog! A casa ens encanta i amb el que faig per aquesta època en tinc per gairebé tot l'any!! Jo el faig amb una recepta de la familia de la meva parella i queda boníssim!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs, a penjar la teva recepta al blog, així nosaltres podem provar la teva versió, i potser alguna idea ens dóna i fem una adaptació de la nostre.

      Nosaltres som del paré que a la cuina sempre s'ha d'anar adaptant, provant, ...

      Petonts!!!

      Elimina
  5. el casolà es el millor, i l'unic!! la textura que t'ha quedat ...m'encanta! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja!!! "l'Únic"
      Tens tota la raó.
      com el cassolà no hi ha res!!!

      Petonets!!!!

      Elimina
  6. Aquesta deu ser la setmana del codony!!!! Vaig fer el cap de setmana passat i torno a tenir uns quants preparats pel proper!!!!
    Jo el faig com tu, l'únic que afegeixo suc de llimona. Enguany també he preparat amb la Thermomix.
    En faig bastant, però la majoria el regalo (pares, sogres, germans, amigues,.....). M'agrada molt fer-lo, però mengem poquet.
    Salut i petons!!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs, si que ho deu ser la setmana del codony!

      Llimona? doncs, malament no li ha d'anar.

      Doncs, si el regales a familia i amics, els deus tenir a tots molt contents!
      No se'n pot menjar massa, perque és força astringent!!!

      I que tal ha quedat el de la Thermomix?
      Ja ens explicaràs!

      Petons!!!


      Elimina
  7. No hi ha res millor que un bon codonyat casolà, oi?

    ResponElimina
  8. Gràcies per la vostra visita i per a ser els seguidors 200!!! gràcies!
    Jo estic esperant ara per tots sants per fer el codonyat, què bo que queda fet a casa! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina il·lusió ser les seguidores 200!!!
      A continuar amb la feina ben feta!

      A preparar el codonyac i amb panellets, boníssim!

      Petons!

      Elimina
  9. Gràcies per la vostra visita i per a ser els seguidors 200!!! gràcies!
    Jo estic esperant ara per tots sants per fer el codonyat, què bo que queda fet a casa! Una abraçada!

    ResponElimina
  10. Mmmm què bo!!!!!el menjar, com més casolà, millor!!! moltes gràcies pel premi!!! petonets!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníiiiiiiissssssimmmmm!!!!
      Com més cassolà millor, que millor, sense cap mena de dubte!

      El premi és merescut! a continuar endavant!!!

      Petonets!!

      Elimina
  11. L'altre dia en vaig fer i per primera vegada em va quedar espés!!!!!!!
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes Felicitats!!!!
      Ara ja li has agafat el "truquillo"!!!

      Petons!

      Elimina
    2. Afeguir-hi quatre o cinc "clavo" (no se pas com es diu en català), també li dóna un toc molt gustós.

      Elimina
  12. hola , m' agrada la recepta , jo la faig una mica diferent però de totes maneres és molt bona .

    ResponElimina