Ja ha arribat el primer fred i amb ell arribaran els panellets. Les castanyes, els panellets i Tots Sants és un tot plegat, va tot junt i tant lligat a les nostres tradicions.
Ingredients per a uns 40-50 panellets:
- 1 kg d'ametlles moltes
- 750 gr de sucre
- 250 gr de moniato blanc o patata
- 1 ou
- la ratlladura d'una llimona
- un raget d'anís
- Guarnicions: pinyons, coco, xocolata, cafè, codonyat.
H.s.a:
L'ingredient principal dels panellets és l'ametlla molta. Si no tenim l'ametlla molta i tenim ametlles, doncs, ho podem fer nosaltres mateixos.
Primer trenquem les ametlles .
Quant les tinguem trencades, és el moment de pelar-les.
Per poder-les pelar millor s'escalden, per anar despellofant molt més fàcilment.
Posem en un cassó aigua a bullir.
Posem les ametlles en un bol i li tirem l'aigua bullint. Ho deixem tapat durant uns 10 minuts.
Les pelem i les estenem sobre un drap per tal que s'eixuguin bé (millor si pot ser un parell de dies). Tot depèn de l'antel·lació en la preparació que tinguem.
Llavors ja podem triturar les ametlles,..., i finalment ja tenim les nostres ametlles moltes.
En un bol o recipient bastant gros (hem de pensar que tenim 1 kg de ametlla, 3/4 de Kg de sucre i 1/4 de Kg de moniato o patata) posem tots els ingredients (ametlles, ou, moniatos, ratlladura de llimona, raget d'anís, sucre) i anem remenant-ho amb les mans fins que la pasta es quedi tota desenganxada de les mans i del bol.
Sempre és millor que aquesta pasta la deixem reposar tota la nit (sinó podem deixar-la reposar per falta de temps, doncs ens podem saltar aquest pas).
Ara ve la part divertida de fer panellets; fem les boletes de la mida de pilota de ping-pong i les guarnim del que més ens agradi.
A mesura que anem fent els panellets els anirem col·locant en safates sobre paper vegetal, per tal que no se'ns enganxin.
Els tradicionals panellets de pinyons, per tal què se'ns enganxin bé els pinyons ens podem ajudar amb un ou. Primer suquem el panellet per l'ou, després els arrebossem per un plat ple de pinyons i finalment els acabem de clavar espitjant-los amb els dits, com ho podeu veure que ho fa suaument la mama.
Per fer altres varietats, com els de cafè o de xocolata, el que hem de fer és agafar un grapadet de la pasta en un bol, hi afegim cafè en pols o xocolata al gust i remenem fins que quedi ben integrat.
Els tradicionals panellets de pinyons, per tal què se'ns enganxin bé els pinyons ens podem ajudar amb un ou. Primer suquem el panellet per l'ou, després els arrebossem per un plat ple de pinyons i finalment els acabem de clavar espitjant-los amb els dits, com ho podeu veure que ho fa suaument la mama.
Per fer altres varietats, com els de cafè o de xocolata, el que hem de fer és agafar un grapadet de la pasta en un bol, hi afegim cafè en pols o xocolata al gust i remenem fins que quedi ben integrat.
Els panellets de codonyat, recordeu la recepta del Codonyat cassolà, els fem amb una tira de massa d'uns 20 cm de llarg, per uns 3-4 cm d'ample i d'un cm de gruix, posem codonyat al mig i emboliquem el codonyat amb més massa, llavors tallem en talls esbiaixats.
Enfornem a 200ºC graus durant uns 5 minuts. Quan els traiem del forn deixem que es refredin un ratet a la safata i ja els podem treure i posar en les safates!!
Ja tenim les nostres postres típiques de la Diada de Tots Sants! I que rebons que són!
Bon profit!
Tants panellets, jo que no en pensava fer, ara m'heu fet agafar ganes... amb aquesta pinta, no m'esranya! Petons
ResponEliminaDoncs encara hi ets a temps Cinta!!
EliminaNosaltres en fem moltíssims cada any i després anem repartint!
és una tradició molt maca!
ptns!!
Feliç castanyada! Amb aquests panellets segur que la tindreu.
ResponEliminaUna abraçada i fins el dia 9,
Nani
Igualment!! bona castanyada!!
EliminaFins el 9!!
ptns!!
Uaaaaau!!
ResponEliminaFan molt de goig aquests panellets, li dire a ma mare que es passi pel blog ja que tenia pensat fer-ne.
Bona castanyada!!!!
Petons
Eiii Marteta!!
EliminaDncs ja li diràs q es passi, nosaltres encantades!!
bona castanyada!! tot i q aquí tens Halloween per tots costats!!
ptns!!
ostres i amb atmetlles senceres!! aixo si que es feina, i mèrit!! bonissimss t'hauran quedat! ptons i bona castanyada
ResponEliminaSii, és una currada moldre't tú les ametlles!!
EliminaBona castanyada!!
ptns!!
¡Que panellets mes guapos!.
ResponEliminaMolt bona castanyada !!
Sara
Gràcies Joan i Sara!!
EliminaBona Castanyada!!
ptns!!
Acabo de conocer tu blog y esos panellets me encantan, así que me quedo por aquí para seguir tus recetas.
ResponEliminaTe invito a que visites mi blog.
Una abraçada
Gracias Dolors!!
EliminaENcantadas de visitarte a ti tambien! Ahora mismo vamos a conocerte!!
Besos!!
Gràcies pel comentari als panellets d'avellana! també els he trobat molt bons, diferents, l'avellana m'agrada molt! quina feinada, eh? però val la pena! bona castanyada!
ResponEliminaSi, a nosaltres també ens han agradat molt! i tothom qui els ha provat han quedat ben sorpresos!
EliminaL'any q ve repetirem!!
ptns!!
Quin munt que heu fet!!!!! Què ben explicat!!!
ResponEliminaSalut, petons i...bona castanyada!!!
Olga
Si...nosaltres gairebé fem producció industrial!!jeJE!!
EliminaPtns!!
Encara que a mi no m'agraden els panallets... Quina pinta mes bona que tenen!!!
ResponEliminaBona castanyada!!!
Lourdes
Ooohh!! no t'agraden els panellets!!jeje!!
EliminaIgualment!!
ptns!!
Jo també faig servir ametlles senceres, de l'hort del meu cunyat! Porta molta feina però val la pena, oi?
ResponEliminaUs han quedat senacionals!
I tant!! val molt la pena!!
EliminaCrec q hi ha moltes farines d'ametlla q pel preu q tenen s'hauria d'analitzar si tot són ametlles el q porten...
GràcieS!!
Mai no he provat de fer panellets de cafè o cacau. A veure si aquest any segueixo les teves indicacions i en faig. Bona castanyada!
ResponEliminaMarta
Donc sçon molt senzillets de fer! Ja em diràs si t'animes!!
Eliminaptns!!
Quin 'truquillo' més bo el d'escaldar els ametllons :)
ResponEliminaHo acabo de fer... panellets us veig aprop!!!!
Petons
Mmmm....des d'aquí sento la olereta dels panellets...jeje!!
EliminaBn profit!
ptns!!
Hola, gràcies per deixar-me un comentari al meu blog, hem quede amb aquesta recepta, sempre he pensat en fer panellets, i ho expliques molt bé. Un petonet de la meua part. Cocina Silvia
ResponEliminaGràcies a tú per seguir-nos!!
EliminaA veure si t'animes amb els panellets! ja ens explicaràs!!
ptns!!
Molt bons aquests panellets!!! Jo aquest any no els pogut fer per falta de temps...
ResponEliminaPetons
Quina llàstima Pili! És una llàstima no tenir prou temps a vegades per a fer el que ens agrada!
EliminaPtns!!
Quina feinada, però quina bona ajuda. Prenem nota per l’any que ve.
ResponEliminaT’han quedat amb una pinta que no hem podria resistir, encara que hagués de recorre a la JEXT300.
Sii!! és una feinada Sara!!
Eliminaperò tens tota la raó, tenia molt bona ajuda!
jiji!! no cal que siguis tant dràstica dona!! Si cal ja n'inventarem uns sense fruits secs!!
ptns i bnes vacances!!