

Així doncs, no vam tenir cap mena de dubte a l'hora de decidir amb quin bolet participar en la recepta del 15. de els Fogons de la Bordeta.
S'ha de tenir present que el cep fresc no és tant gustós com el sec. Així que si estem fora de temporada i en voleu fer segurament us quedarà amb un gust molt més potenciat.
- 400 gr d'arrós bomba o Arborio
- mantequilla
- 2 cebes
- 2 de ceps frescs ben macots ó 50 gr de ceps secs
- 1/2 got de vi blanc
- 1 litre de caldo de pollastre
- 100 ml de crema de llet
- 100 gr de formatge parmesà ratllat
- sal
Procediment:
H.s.a:
H.s.a:
Aquesta recepta la fem amb ceps frescos, recent plegats.
Per tant el primer que hem de fer és netejar el cep.
Com ho farem? Doncs molt senzill primer en traiem l'esponja de sota el barret ja que és amarga (a no ser que sigui molt jove i no puguem treure-li).
Ara pelem una mica el mànec fins que ens quedi blanc. I el netegem amb un drap humit.
Per tant el primer que hem de fer és netejar el cep.
Com ho farem? Doncs molt senzill primer en traiem l'esponja de sota el barret ja que és amarga (a no ser que sigui molt jove i no puguem treure-li).
Ara pelem una mica el mànec fins que ens quedi blanc. I el netegem amb un drap humit.
Els trossegem i reservem.
Mentre posem el caldo de pollastre a escalfar.

Tallem les cebes ben petites.
En una cassola desfem la mantega i sofregim la ceba tallada. Ho fem a foc baix. Per tal que la ceba ens quedi transparent.
Llavors quan tinguem la ceba transparent hi tirem els ceps amb una miqueta de sal.
Quan la ceba i els ceps estiguin cuits hi llencem l'arrós, ho remenem bé i hi afegim el vi blanc fins que s'evapori.
Ara hem d'anar afegint el caldo de mica en mica sense parar de remenar. Hem de pensar que és un arrós de gra molt dur i tarda força estona.
Aquesta és la tècnica utilitzada pel rissotto, ja que així l'arrós va deixant anar el midó de mica en mica i és per això que queda tant cremós.
Ara hem d'anar afegint el caldo de mica en mica sense parar de remenar. Hem de pensar que és un arrós de gra molt dur i tarda força estona.
Aquesta és la tècnica utilitzada pel rissotto, ja que així l'arrós va deixant anar el midó de mica en mica i és per això que queda tant cremós.
Quan notem que al gra d'arrós li queda molt poquet, es a dir, que quan el tastem encara tingui un puntet de duresa, llavors hi tirem la crema de llet, remenem bé i apaguem el foc.
Amb el foc apagat hi afegim el formatge parmesà remenem bé, i tapem i deixem reposar una mica (no el podem deixar molt de temps ja que sinó es compactarà i ho podríem utilitzar com a pasta de morter)
Apunt nutricional:
El rissotto és un plat altament calòric. No tant sols per l'arrós que ens aportarà els hidrats de carboni, sinó també per la mantequilla, la crema de llet i el formatge parmesà, ja que tots són aliments amb un alt contingut en greix. Així que l'haurem de menjar amb mesura.
Utilitzem arrós del tipus Bomba o Arborio perquè són porosos, per això absorbeixen bé els aromes i en els rissottos volem que l'arrós s'apropii de l'aroma i gust de la resta d'ingredients
A més també són molt rics en midó i amb el rissotto volem obtenir una textura molt cremosa.
Aquesta textura cremosa a més de pel midó, també l'obtenim a l' anar llençant el caldo de mica en mica tot remenant l'arrós.
Un rissotto al punt hauria de quedar amb el gra sencer i cremós però no compacte. Per això hem de vigilar bé la cocció i anar-lo provant per tal que no se'ns passi.
Uoooooo el meu plat preferit!!!
ResponEliminajeje!!
Eliminai el nostre casi que també Marta!!
ptns!!
per mi el millor risotto
ResponEliminaptns
Per a nosaltres també Lídia!
EliminaCom l'aroma dels ceps n'hi ha pocs.
Ptns!!
Apa, apa... quins ceps!!!! I quin risotto!!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
És que amb uns ceps tant espectaculars, el risotto també ens va quedar boníssim!!
Eliminaptns!!
Els ceps i el vi blanc li donen gusta al plat, pero si tambe teniu cura del arros aixo es el no va mes.
ResponEliminaUna abraçada, Agustí Cangrejo Grande
De tantes vegades com l'hem fet ja el tenim ben bé per la mà!!
EliminaUna abraçada Agustí!!
M'encanta el risotto de bolets però si en té ceps, buff, si en té ceps encara el gaudeixo més. A més a més aquests ceps fan un goig terrible. Petonets.
ResponEliminaÉs tota una delicatessen!
EliminaAllà a on hi hagin uns bons ceps, ...,
és quasi bé total garantia de bon plat a taula.
Petonets
m'encanta el risotto, de ceps, del que sigui, pero aquest és realment gustós! petons
ResponEliminaMolt gustós, el cep li dóna un sabor molt especial.
EliminaUn risotto ben bo mai es pot despreciar.
Petonets!!!
El millor risotto del món, per a mi, és aquest. Els ceps, com dieu, dónen un aroma al plat que no té rival!! Bona proposta.
ResponEliminaTotalment d'acord Marina.
EliminaÉs una combinació excepcional i molt dificiment millorable.
Petonets!!!
Benvigudes a la meva cuina, amb el vostre permís aquíem quedo.
ResponEliminaQuan dius risotto sempre es aquest el primer que et ve al cap, Us ha qudat molt melós.
Petons.
Encantades que et quedis per aquí.
EliminaA Nosaltres també és el top nº1 quan parlem de risottos.
Petons.
Rissotto!! M'encanten!! i aquest amb aquests ceps te una pinta genial... Quines ganes m'has fet venir de menjar-me'n un bon plat!!
ResponEliminaPer cert, veig que ja has passat pel meu raconet, i has vist la sorpresa que et volida donar, jejeje (he estat moooolt lent en avisar, meh meh meh!)
Petons!!
Un bon plat de risotto no es pot despreciar mai, i qualsevol excusa és bona per menjar-ne.
EliminaMoltes Gràcies per la sorpresa! si, ja l'hem vist, ...,
Estem tenint uns dies una mica més liats, però aviat, aviat publiquem el premi.
Petons!!!
No he fet mai el risotto amb bolets, però ha d'estar molt bo, aquest es veu molt sucioset i bo!!
ResponEliminaHo és. Ho es. Está boníssim!
EliminaT'invitem a fer-ne.
Petons!!!
Els ceps i els risottos en general són una de les nostres menges preferides, si les ajuntes ja són una autèntica bomba! Pintorra!
ResponEliminaMoltes gràcies per participar!
Petonets
Sandra
Nosaltres encantades de participar! Sempre que poguem allí estarem!
EliminaLa combinació és espectacular, tota una explosió de sabor a la boca.
Petons!!!
Ohhh t'ha quedat irresistible! Petons
ResponEliminaGràcies, está irressistiblement boníssim! ;-P
EliminaPetons!!!
El risotto per excel·lència!!! Quin gustet més bo ha de tenir!!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Mai tant ben dit! per excel·lència i a més és tota una excel·lència al paladar!
EliminaPetons!!!
Quina enveja, el tema dels bolets no el tenim gens controlat i ens encanten. Som tant urbanites que no sabem ni on es el bosc. I aquest rissotto de ceps té un aspecte irresistible. Crec que això de controlar les racions, perquè es un plat molt calòric, seria un problema; no pararia fins tocar fons d’olla.
ResponEliminaUna abraçada.
Jajaja!!!
EliminaM'ha encantat això del fons de l'olla.
Això seria indicatiu que estaria boníssim!!! Seria molt bona senyal!
Petonets!!!
boníssim!! a mi m'encanta obrir la porta de l'armari i olorar els ceps secs...Mmmm!!!
ResponEliminapetonets!!
És una olor tant característica, i tant especial, ...
Eliminala seva olor ja alimenta, ...
Petonets!!!
Bones, a mi també m'ha agradat molt el vostre blog així que m'hi quedo, el rissotto es boníssim, i l'explicació perfecte.
ResponEliminaUna abraçada
Gràcies i encantades de que et quedis en el blog!
EliminaBenvinguda!
el risotto està boníssim, però bonísssim, de debó!!!
Petons
Quin bon plat!
ResponEliminaPetons.
http://hogardiez.blogspot.com.es/
Molt bon plat Marta!
EliminaÉs d'aquells que mentres el menges penses, que bó que està!!!, llàstima que no en pugui menjar molt més sovint!!!
Petons!
El risotto de ceps també és un dels meus plats preferits amb bolets! No es pot pas dir que tinguem mal gust, oi? Je je je...
ResponEliminaGemma, jo crec que podem afirmar rotundament que tenim molt bon gust i que ens agraden les coses ben bones, ..., ;-D
EliminaPetons!
Quin bon gust que tenim!!!
Un dels plats preferits de casa sens dubte!! Però nosaltres, al contrari que vosaltres deixem caramelitzar la ceba, ens agrada el toc que li dona, i la mantega ens l'estalviem. Proveu d'afegir-hi un pel més de caldo i el parmesà al final. Queda cremós igual i menys pesat.
ResponEliminaPetonets. MAR, de EQNME
Queda apuntat per la pròxima vegada fer aquesta variació.
EliminaAixí explicat té força sentit el que dius, ja et direm com ens ha quedat quan ho provem!
Petons!
Els ceps donen un gust excepcional als plats on entren, si és un risotto com aquest no us dic...
ResponEliminaNani
Tens tota la raó del món... quan en una recepta hi ha Ceps, té un gust diferent, la millora sobremanera, ..., serà que ens encanten els ceps? definitivament crec que SI.
EliminaPetons!!!
Que bo!!!! vaig anotar-lo. Feliç diumenge guapes!!!
ResponEliminaAnota-ho, anota-ho, ...
EliminaÉs un plat escepcionalment bo!
Bon cap de setmana!
No n'hem fet mai de rissoto però me n'heu fet agafar ganes, jo no sóc massa de bolets però de ceps deshidratats en tenim sempre al rebost i m'agrada posar-ne al fricandó. El seu gust és tan fi i aromatitza tan que no puc pensar no posar-n'hi !
ResponEliminaEncantada de conèixer-vos el dia del sopar, us aniré llegint de ben segur perquè teniu receptes molt bones !
1 petó
Nosaltres també ens va encantar estar xerrant amb tu al sopar!
EliminaAra seguirem xerrant així, ..., fins la pròxima trobada! ;-P
Si a casa tens sempre ceps deshidratats, ja no tens excusa per no fer-ho! A posar-ho a la llista de pendents, ...
És qüestió de provar-ho una primera vegada, a poca gent no li acaba agradant,..., ;-P
Petons!!!
El rissotto amb bolets m'encanta i si són ceps ja us podeu imaginar!;)
ResponEliminaPetons.
Jajajaja! ens ho podem imaginar i fer-nos una idea molt clara!
EliminaSentim i patim el mateix.
Petons!
Mmmmmm!! Quina bona pinta! Llàstima això de "altament calòric".
ResponEliminaTot i així, és un dels plats que m'animaré a fer!
Petonets!
Jajaja!
EliminaMolt bé, que t'animis a fer-lo, ja ens diras que tal.
I respecte a la part "altament calòric" doncs qüestió d'anar a fer unes passejades de més, per incrementar la despessa energètica.
Petonets!
Quins ceps més macos! ja n'ensume l'olor... Marta
ResponEliminaAquí el fan amb una petita variant:
ResponEliminahttp://www.whatameal.com/receta/p/risotto_con_setas/1m