"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

divendres, 9 de novembre del 2012

Sushi



El Sushi és un plat molt més fàcil de preparar del que ens pensem.

Ingredients:
  • Arrós de gra rodó (no ens serveix utilitzar l'arrós partit)
  • Vinagre d’arrós (una alternativa és utilitzar vinagre de poma)
  • Sucre
  • Sal
  • Wassabi (alternativa és no posar-ho, encara que és el que li dóna el gust picant)
  • Salsa de soja
  • Alga nori
 Pel farcit; el que més ens agradi, aquí la imaginació és immensa; nosaltres hem utilitzat:
  • advocat, pastanaga, cogombre, crema de formatge
  • palets de cranc, gambes.
  • llagostins.
Preparació:
H.s.a.

Primer prepararem l’arròs, els japonesos l’anomenen “GOHAN”,  utilitzem 2 mesures d’arròs, (nosaltres hem fet servir unes tasses de cafè com a mesura)  rentem bé l'arrós, per treure-li tot el midó, ho fem amb uns quants canvis d’aigua, fins que veiem que l’aigua del rentat és clara (i si ens ajudem d’un escorredor on fiquem l’arrós i  l’aigua en un bol en resultarà molt més fàcil).


En un cassó fiquem l’arròs ja rentat i hi afegim 3 mesures d’aigua. Ho fiquem al foc fort i ho tapem. Quan comenci a bullir baixem el foc al mínim i ho deixem uns 15 minuts. 
Llavors ho traiem del foc i deixem reposar durant 15 minuts més fora del foc. S'aconsella no treure la tapa, ja que ens interessa que es cogui bé.

Ara toca preparar el que anomenen el “SUSHIZU”. En un cassó posem 4 cullerades de vinagre, 2 cullerades de sucre i 1 cullerada de sal, ho tenim al foc remenant fins que se'ns dissolgui i llavors el traiem del foc i ho deixem reposar.

Podem anar preparant tots els ingredients que ficarem en el farcit. Sempre tallarem tots els ingredients a tires. Nosaltres n'hem preparat de 2 tipus:

- Un de llagostins perquè teníem fets uns llagostins amb tempura, i ens encanten i queden boníssims.

- I n'hem fet un altre amb palets de cranc i gambes cuites. Les gambes les hem escaldat amb aigua i sal bullint.


Sovint també en preparem un de vegetal amb advocat, palets de cranc, pastanaga i cogombre. L'advocat, l'hem de partit per la meitat, treure li l’os, i amb una cullera treure li la polpa sencera i després l'hem de tallar fent tires. Pelar la pastanaga i el cogombre i  tallar-ho a tires.


Prepararem un bol amb aigua. Ens servirà per anar mullant les mans, per poder agafar l'arrós, ja que és bastant enganxós. I si ens anem mullant les mans ens resultarà molt més fàcil.

Ara toca preparar l'arròs per sushi (“SUSHI-MESHI”)  ho farem en una safata de fusta o plàstic, que sigui força amplia tirem l’arròs i l’escampem amb l'ajuda d'una espàtula de fusta.
Damunt de l'arrós hem d'anar tirant el preparat amb vinagre d’arròs i ho anem tocant i remenant amb l'espàtula per tal que s'absorbeixi bé, l'arròs ens quedarà una mica pringós, és normal.

Per preparar el rollo (“SUSHI MAKI”) agafarem una estoreta de fusta, que ens ajudarà per enrotllar-lo, nosaltres us aconsellem que la folreu amb paper film per tal de no embrutar-la.

Agafem l’alga de nori, té una part brillant i llisa i una altre més rugosa, 
Posem l’alga amb la part brillant i llisa tocant el film o l'estoreta directament.

Agafem la mida d'arròs com ara d’una pilota de tennis, millor una mica menys que una mica més, i la posem al mig de l’alga nori. Ara amb els dits anem escampant l’arrós per tota l'alga nori, deixant un cantonet de l'alga nori sense arrós, aproximadament d’un centímetre.

Podem fer una mena de solc en una banda de l'arrós que hem posat damunt de l'alga nori  i hi posem wassabi a gust, recordeu que és picant, i col·loquem en una filera tots els ingredients. 


Llavors a enrotllarem el maki, amb l’ajut de l’esterilla. Ho volem apretadet però no espatxurat,  quan arribem al final de l’alga mullem amb els dits l’extrem en que no hi hem posat arrós  i així ens quedarà fàcilment enganxada l'alga nori.

Ja tenim preparat el nostre sushi maki

Ara importantíssim amb un Ganivet MOLT AFILAT, sinó ens resultarà difícil tallar-ho i és molt fàcil destrossar. 

Mullem una mica la fulla del ganivet i tallem per la meitat el maki que hem fet, i d’aquesta meitat en fem una altre meitat, hem de deixar mides per poder ser menjades d’una vegada.

Ara posar-ho en un plat, preparar els "palillos", la salsa soja i ja ho tenim apunt.
A la salsa de soja li posem una mica de wassabi i ara toca agafar el tros de sushi, sucar a la salsa de soja i a degustar s'ha dit. 

Això si a nosaltres ens encanta utilitzar els "palillos" japonesos per menjar, quan li agafes el truquillo, és realment fàcil. 
Una imatge val més que mil paraules, intentarem fer una combinació de la nostre manera. Un dels bastons l’hem d’inmovilitzar amb el dit cor i recolzat entre el índex i el polze. I l’altre "palillo" és el que es mourà i l’agafem amb l’index i el polze. 
Qüestió de pràctica, i si ho feu amb grup de gent, us garantim diversió assegurada per intentar controlar els "palillos", com pot ser? que puguis arribar a perdre els nervis intentant menjar!!! i aconseguir que arribi a la boca. És tota una historia les cares i les postures que s’arriben a posar per tal d’aconseguir la fita de menjar Sushi i no perdre’l en el camí a la boca, ...,  que sols són uns 40 cm. 


Bon profit, 


46 comentaris:

  1. M'encanta el sushi i a casa en fem sovint. El teu pas a pas és molt explicatiu. I el farcit que has triat, encertat! Sobretot m'hi agrada molt el surimi...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et dic un secret, ..., és adictiu, ..., com més en fas, més ganes en tens de fer, ...
      Per a nosaltres el surimi és un ingredient indispensable. I pràcticament sempre hi és. Contades vegades no l'hem posat!

      Petons!

      Elimina
  2. com m'agrada el sushi, cada vegada li estic agafant més el gustet!!sucat amb la salsa de soja...mmmm... me n'has fet venir ganes, i això que acabo d'esmorzar! jaja petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Roser, ..., dona, ..., no passa res!!!
      sempre hi ha un raconet per uns quants sushis, ..., jejejje
      tant se val l'hora que sigui, ...

      Petons!!!

      Elimina
  3. M'encanta el sushi però com que porta molt de temps de fer en faig poquíssimes vegades, ja comença a tocar.
    Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Porta una mica de temps preparar l'arrós, tot s'ha de dir, perque difícil no ho és pas, ..., però sense cap mena de dubte "val la pena fer-ho".
      Oi que si?

      Petons!

      Elimina
  4. Complicat potser no, però porta molta feina, eh?
    Clar que el resultat s'ho val, et va quedar fantàstic!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Gemma!
      Tens tota la raó! la feineta està en preparar l'arrós, el demés és força ràpid, però quan veus el resultat no penses en els quasi bé 3/4 d'hora que has tardat en preparar l'arrós.

      Petons!!!

      Elimina
  5. Una molt bona proposta. No n'he fet mai. Serà l'ocasió per a posar-m'hi.
    Fins el vespre!
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot és qüestió de fer-ho una primera vegada, per garantir que ho faràs una segona!!!

      El sopar va estar genial! La idea fantàstica! Gràcies per l'organització!

      Petons!

      Elimina
  6. Com m'agrada el sushi!! És un dels molt plats pendents que tinc des de fa molt temps i no m'atreveixo mai a posar-mi! M'han entrat més ganes de menjar-ne que de cuinar al veure la pinta tant bona que tan quedat! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!

      Roser... ara és moment de posar-t'hi!!!
      Ara ja no tens excusa, tot ben explicat! jajaja! i a més segur que et sortirà bé, perque de debó no és complicat!

      Petons!!!

      Elimina
  7. Hmmm! Futomaki Sushi, que bo! Nosaltres quasi sempre fem els Hosomaki i quan ens hi posem en fem una muntanya, per a nosaltres son un vici.

    Sempre que podem anem a Barcelona expressament a degustar els diferents sushis de Can Kenji i la veritat, és tot un plaer. Llàstima que aquí a Tarragona no hi hagi cap lloc d’aquesta categoria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona Sara!!! fer-ne una muntanya!!!

      Ei, doncs no conec "Can Kenji", me l'apunto per deixar-m'hi cauré algun dia.
      A mi m'encanta menjar-ne. Com més en faig, més ganes en tinc. (Ana)
      Ens veiem dissabte, oi?

      A la Cristina també la viciarem a menjar-ne a tota hora, ara que ja domina els palillos!

      Petons!

      Elimina
  8. M'encanta el sushi!
    Però mai he probat de posar-hi aquests ingredients... Només de salmó, tonyina i alvocat. Crec que començaré a probar :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat Marta, jo els primers que vaig menjar també eren de salmó i tonyina, suposo que són els més coneguts.

      Es poden ficar els ingredients més estranys que puguis imaginar.

      Petons i a provar-ne de nous!

      Elimina
  9. Mmmmm!! M'empatxaria de sushi!!I té una bona pinta!!
    Mira que jo no cuino gens bé però potser m'animo!


    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Neus!!!
      Això que no cuines gens bé, és molt relatiu, ...,
      tot és qüestió de pràctica, i fer-ho unes quantes vegades fins que surt bé!!! jejeje
      I anima't dona i ens dius que tal ha anat!

      Petons!

      Elimina
  10. Sembla súper fácil! pero clar, és el que te que ho faci un altre, no? jejeje.

    Ens encanta el sushi, però encara no estem convençuts de fer-lo. A veure si un dia ens convencem :)

    Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja!!!
      Si, molt sovint passa això, oi?
      els plats que cuinen els demés sempre ens creiem que tenen millor gust o millor presentació que els que fem nosaltres, ..., però, ..., us animem a que ho proveu.
      Que si es qüestió de que us convenci, em poso mans a la feina, eh!!!

      Petons!!!

      Elimina
  11. Encara no m'he decidit per la cuina Japonesa, però vosaltres heu presentat aquesta recepta d'una manera molt atractiva i amb ingredients molt "normals".
    Quan m'animi, faré la vostra recepta!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Olga, doncs espero que t'animis ben aviat!
      perque de debó val la pena!
      No cal ficar ingredients "raros", sempre pensem Sushi=peix cru i no necessariament, sols si volem.

      Quan t'animis ja ens diràs que tal t'ha anat!

      Petons!!!

      Elimina
  12. Un post molt instructiu, t'ha quedat perfecte!! a mi el Sushi m'encanta!

    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!!!
      Aquesta era la intenció! molta gent pensa en Sushi i automàticament pensa en ingredients "estranys-raros" i a nosaltres també ens encanta, i és pot fer a casa i amb ingredients força habituals en la nostra cuina.

      Petons!

      Elimina
  13. Ens encanta el sushi! i jo soc una de les que li tenia molta por. El vaig fer una vegada però sense mesurar l'aigua i em va sortir un desastre. La setmana passada e3m vaig treure l'espineta, és veritat el que dieu, és més fàcil del que pensem, el que no trobe tan fàcil és lo dels palets...el truquillo encara no l'he agafat :-), encara que reconec que em resistisc a afagar la forquilla perquè els palets són més divertits!! Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé!
      Aquest és l'esperit! Si la primera vegada no surt bé, no passa res, perque segur que hi ha alguna coseta que no em tingut en compte! S'ha de tornar a intentar.
      Els palets també amb el mateix esperit, Marta ja veuràs com al final ho aconseguiràs, ningú n'apren instintivament, s'ha de practicar i practicar i t'han de caure el menjar unes quantes vegades quan va camí a la boca.
      Però és divertit!

      Petons!!!

      Elimina
  14. UUUUUUUaaaaaaaaaUUUUUUU!!!!! Jo crec que amb la poc manyosa que soc em sortirua un xurrro pero aquest sushi fa una pinta deliciosa!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajjaja!!!
      Wei, doncs, en forma d'un xurro és el que volem!!!
      Ànims i a provar-ho! no ho descartis!!

      Petons!

      Elimina
  15. Hola noies ¡¡¡ Teniu un bloc molt xulo ¡¡¡ Ho expliqueu tot molt be i feu moltes fotografies del pas a pas i aixo m'agrada molt. Una bona recepta Japonesa, a mi m'agrada amb força Wassabi.

    Una Abraçada, Agustí Cangrejo Grande

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes Gràcies!!!

      Respecte al Wassabi mosaltres alguna vegada li hem posat més Wassabi de l'estrictament recomenat i deu-ni-dó!!! del que pica, però sense perd molt.

      Una abraçadota!!!

      Elimina
  16. Quin pas a pas tan detallat, així fer sushi no té pèrdua. T'ha quedat fantàstic, quina delícia.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes Gràcies Carme!
      D'aquesta manera ens assegurem que no ens descuidem res de res!

      Petons!

      Elimina
  17. I que bo!!! I aixi de ben explicat com està fa perdre la por posar-s'hi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vinga Glòria!!!
      Ànims!!! i ha posar-s'hi amb el Sushi!
      Ja veus que no és tant difícil com ens podíem pensar!

      Petons!

      Elimina

  18. He fet una entrada de la Trobada, et deixo l'enllaç per si ho vols veure. Espero que t'agradi ¡¡¡
    http://cangrejogrande.blogspot.com.es/2012/11/primer-encuentro-de-bloggers-de.html

    Una Abraçada, Agustí Cangrejo Grande

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé Agustí, molt bona idea!
      Li vam fer una ullada i ens va encantar totes les fotos, amb tots els plats que varem menjar, els detalls, el grup!

      Bona feina feta! Estàs en tot! Ets un crack!

      Una Abraçada!

      Elimina
  19. Encantada de passar per aquí...veu arribar de les darreres i quasi ens vem dir Hola...però bé, ja en tindrem d'altres ocasions!!!
    Bona entrada...la cuina i cultura japonesa em fascina!!!! Sabeu que han obert un nou restaurant japonés a Reus, us el recomano...Davant de la pastisseria Padreny. Es diu BAUKUMA.

    Ptns

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per passar a fer-li una ullada al nostre bloc!
      Entre que nosaltres varem arribar tard i que erem força gent, era normal fer petits grupets, una mica difícil poder parlar amb tothom, però segur que d'altres ocasions ens vindran!!!

      La cultura i cuina japonesa és tota una filosofia diferenta. Doncs, no coneixiem aquest nou restaurant, ens l'apuntem i ja li farem una visita! Ja et direm que tal!

      Petons!!!

      Elimina
  20. Nunca he probado el sushi y la verdad es que me gustaría, pero en casa no son nada aficionados a estos platos.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dolors, pues tiene que haber una primera vez!
      Ya has visto que los ingredientes son bastante habituales.
      Te animamos a que algun dia lo pruebes, al menos como curiosidad!

      Petons!

      Elimina
  21. Con lo que me gusta el sushi y nunca lo he hecho, lo probaré. Con tu permiso me quedo por aquí.

    Un saludo.

    http://hogardiez.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marta, nosotras encantadas que te quedes por aquí!
      Y a probar el sushi, que no es nada complicado, como has podido ver!
      Animos y ya nos diras que tal ha sido el resultado.

      Petons!!!

      Elimina
  22. jo!jo! sóc fanàtica nº1 del sushi! i solament n'he fet un cop! que he de dir que no va ser un desastre, però no quedava per foto... però m'encanta... sempre que puc en compro... res, que ho tornaré a intentar seguint les vostres instruccions!
    Ja teniu una seguidora més!
    Petonets noies!
    Gemma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma! nosaltres encantades que ens segueixis.
      Torna-ho a intentar, torna-ho a intentar, ..., segur que de bó n'era, despres ja hi haurà el dia que quedi per foto.

      Petons!

      Elimina
  23. Moltes felicitats pels makis t'ham quedat genial. Nosaltres a casa també n'hem fet varies vegades però l'arròs encara se'ns resisteix perquè quedi perfecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes Gràcies.
      De fet la part complicada és preparar l'arròs.
      Nosaltres ho fem seguint les mesures i els temps rigurosament.
      Però així i tot depen del tipus de foc, i algun dia ens ha quedat més justet fent el mateix.
      Aneu provant!

      Petons

      Elimina