"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimecres, 31 d’octubre de 2012

Panellets

Ja ha arribat el primer fred i amb ell arribaran els panellets. Les castanyes, els panellets i Tots Sants és un tot plegat, va tot junt i tant lligat a les nostres tradicions. 


Ingredients per a uns 40-50 panellets:
  • 1 kg d'ametlles moltes
  • 750 gr de sucre
  • 250 gr de moniato blanc o patata
  • 1 ou
  • la ratlladura d'una llimona
  • un raget d'anís
  • Guarnicions: pinyons, coco, xocolata, cafè, codonyat.
Preparació:
H.s.a:

L'ingredient principal dels panellets és l'ametlla molta. Si no tenim l'ametlla molta i tenim ametlles, doncs, ho podem fer nosaltres mateixos. 
Primer trenquem les ametlles .


Quant les tinguem trencades, és el moment de pelar-les.


Per poder-les pelar millor s'escalden, per anar despellofant molt més fàcilment. 

Posem en un cassó aigua a bullir.

Posem les ametlles en un bol i li tirem l'aigua bullint. Ho deixem tapat durant uns 10 minuts. 

Les pelem i les estenem sobre un drap per tal que s'eixuguin bé (millor si pot ser un parell de dies). Tot depèn de l'antel·lació en la preparació que tinguem.

Llavors ja podem triturar les ametlles,..., i finalment ja tenim les nostres ametlles moltes.




En un bol o recipient bastant gros (hem de pensar que tenim 1 kg de ametlla, 3/4 de Kg de sucre i 1/4  de Kg de moniato o patata) posem tots els ingredients (ametlles, ou, moniatos, ratlladura de llimona, raget d'anís, sucre)  i anem remenant-ho amb les mans fins que la pasta es quedi tota desenganxada de les mans i del bol.




Sempre és millor que aquesta pasta la deixem reposar tota la nit (sinó podem deixar-la reposar per falta de temps,  doncs ens podem saltar aquest pas).



L'endemà la tornem a remenar una mica i ja es poden fer els panellets.


Ara ve la part divertida de fer panellets; fem les boletes de la mida de pilota de ping-pong i les guarnim del que més ens agradi.

A mesura que anem fent els panellets els anirem col·locant en safates sobre paper vegetal, per tal que no se'ns enganxin.

Els tradicionals panellets de pinyons, per tal què se'ns enganxin bé els pinyons ens podem ajudar amb un ou. Primer suquem el panellet per l'ou, després els arrebossem per un plat ple de pinyons i finalment els acabem de clavar espitjant-los amb els dits, com ho podeu veure que ho fa suaument la mama. 
Per fer altres varietats, com els de cafè o de xocolata, el que hem de fer és agafar un grapadet de la pasta en un bol, hi afegim cafè en pols o xocolata al gust i remenem fins que quedi ben integrat. 





Els panellets de codonyat, recordeu la recepta del Codonyat cassolà, els fem amb una tira de massa d'uns 20 cm de llarg, per uns 3-4 cm d'ample i d'un cm de gruix, posem codonyat al mig i emboliquem el codonyat amb més massa, llavors tallem en talls esbiaixats.

Enfornem a 200ºC graus durant uns 5 minuts. Quan els traiem del forn deixem que es refredin un ratet a la safata i ja els podem treure i posar en les safates!!

Ja tenim les nostres postres típiques de la Diada de Tots Sants! I que rebons que són! 

Bon profit! 

30 comentaris:

  1. Tants panellets, jo que no en pensava fer, ara m'heu fet agafar ganes... amb aquesta pinta, no m'esranya! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs encara hi ets a temps Cinta!!
      Nosaltres en fem moltíssims cada any i després anem repartint!
      és una tradició molt maca!
      ptns!!

      Elimina
  2. Feliç castanyada! Amb aquests panellets segur que la tindreu.
    Una abraçada i fins el dia 9,
    Nani

    ResponElimina
  3. Uaaaaau!!
    Fan molt de goig aquests panellets, li dire a ma mare que es passi pel blog ja que tenia pensat fer-ne.
    Bona castanyada!!!!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eiii Marteta!!
      Dncs ja li diràs q es passi, nosaltres encantades!!
      bona castanyada!! tot i q aquí tens Halloween per tots costats!!
      ptns!!

      Elimina
  4. ostres i amb atmetlles senceres!! aixo si que es feina, i mèrit!! bonissimss t'hauran quedat! ptons i bona castanyada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sii, és una currada moldre't tú les ametlles!!
      Bona castanyada!!
      ptns!!

      Elimina
  5. ¡Que panellets mes guapos!.
    Molt bona castanyada !!
    Sara

    ResponElimina
  6. Acabo de conocer tu blog y esos panellets me encantan, así que me quedo por aquí para seguir tus recetas.
    Te invito a que visites mi blog.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Dolors!!
      ENcantadas de visitarte a ti tambien! Ahora mismo vamos a conocerte!!
      Besos!!

      Elimina
  7. Gràcies pel comentari als panellets d'avellana! també els he trobat molt bons, diferents, l'avellana m'agrada molt! quina feinada, eh? però val la pena! bona castanyada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, a nosaltres també ens han agradat molt! i tothom qui els ha provat han quedat ben sorpresos!
      L'any q ve repetirem!!
      ptns!!

      Elimina
  8. Quin munt que heu fet!!!!! Què ben explicat!!!
    Salut, petons i...bona castanyada!!!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si...nosaltres gairebé fem producció industrial!!jeJE!!
      Ptns!!

      Elimina
  9. Encara que a mi no m'agraden els panallets... Quina pinta mes bona que tenen!!!
    Bona castanyada!!!
    Lourdes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ooohh!! no t'agraden els panellets!!jeje!!
      Igualment!!
      ptns!!

      Elimina
  10. Jo també faig servir ametlles senceres, de l'hort del meu cunyat! Porta molta feina però val la pena, oi?
    Us han quedat senacionals!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant!! val molt la pena!!
      Crec q hi ha moltes farines d'ametlla q pel preu q tenen s'hauria d'analitzar si tot són ametlles el q porten...
      GràcieS!!

      Elimina
  11. Mai no he provat de fer panellets de cafè o cacau. A veure si aquest any segueixo les teves indicacions i en faig. Bona castanyada!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Donc sçon molt senzillets de fer! Ja em diràs si t'animes!!
      ptns!!

      Elimina
  12. Quin 'truquillo' més bo el d'escaldar els ametllons :)

    Ho acabo de fer... panellets us veig aprop!!!!

    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mmmm....des d'aquí sento la olereta dels panellets...jeje!!
      Bn profit!
      ptns!!

      Elimina
  13. Hola, gràcies per deixar-me un comentari al meu blog, hem quede amb aquesta recepta, sempre he pensat en fer panellets, i ho expliques molt bé. Un petonet de la meua part. Cocina Silvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tú per seguir-nos!!
      A veure si t'animes amb els panellets! ja ens explicaràs!!
      ptns!!

      Elimina
  14. Molt bons aquests panellets!!! Jo aquest any no els pogut fer per falta de temps...
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina llàstima Pili! És una llàstima no tenir prou temps a vegades per a fer el que ens agrada!
      Ptns!!

      Elimina
  15. Quina feinada, però quina bona ajuda. Prenem nota per l’any que ve.

    T’han quedat amb una pinta que no hem podria resistir, encara que hagués de recorre a la JEXT300.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sii!! és una feinada Sara!!
      però tens tota la raó, tenia molt bona ajuda!
      jiji!! no cal que siguis tant dràstica dona!! Si cal ja n'inventarem uns sense fruits secs!!
      ptns i bnes vacances!!

      Elimina