"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 5 de març del 2013

Croquetes de calçots i pernil

 

Estem en plena època de calçotades i per la nostra zona se'n fan moltes.
Quan comença a fer bo, gairebé cada cap de setmana en tenim una de programada. Una calçotada és l'excusa ideal per reunir-te amb les colles d'amics i passar una bona estona plegats. 

Primer de tot s'han de preparar els calçots, tot tallant-ne la punta i escapçant-ne un bon tros de verd, mentre es van preparant unes bones brases a poder ser amb revoltes. Un cop cuits els calçots anem a per la carn, les carxofes i les patates que no sé com ens ho fem però sempre se'ns acaben cremant... I auuu, ara és l'hora d'endrapar que ja ens ho hem ben guanyat!!


Ara que us tenim situats, us anem a explicar la història d'aquestes croquetes.
Per les festes de Nadal varem fer la 1a calçotada de l'any i com sempre acostuma a passar ens van sobrar calçots. Així que en vam prendre uns quants i tot pensant que fer-ne se'ns van acudir aquestes croquetes! I que us hem de dir...?? doncs que estan boníssimes...encara s'hi pot notar el gustet de la brasa, amb el pernil emulariem la carn i les varem acompanyar amb una mica de salsa de calçots. Seria com fer una calçotada croquetiana!!

Ingredients per unes 15 croquetes:
  • 25 calçots cuits
  • 150 gr de pernil salat
  • 4 cullerades de farina
  • llet
  • sal
  • oli
  • farina per arrebossar
  • 2 ous
  • pa ratllat
Procediment:

H.s.a:


Són ben senzilles de fer ja que els calçots ja els tenim cuits. Els tallem a trossets petits, en descartem la part verda, els posem en una paella amb una mica d'oli i salem a gust.
Mentre triturem el pernil salat petitet amb un túrmix. L'afegim a la paella junt amb els calçots i remenem una mica fins que estigui cuit.
Posem les 4 cullerades de farina, tot remenant bé perquè no ens quedi crua. Afegim la llet de mica en mica sense parar de remenar, la quantitat que veiem accepti la massa i remenem fins que veiem que se'ns desenganxa de les parets.

Deixem reposar la massa estenent-la en un plat o safata plana per tal que se'ns refredi. Quan estigui freda si encara no les volem fer, la tapem amb paper film i la reservem a la nevera fins l'endemà.



Per a fer l'arrebossat, fem la forma de les croquetes que més ens agradi. Les passem per farina, després per ou i finalment per pa ratllat. Un truquet que us donem és que tant per la farina com pel pa ratllat utilitzeu plats plans i quan tingueu la massa de les croquetes a sobre aneu movent el plat per tal que les croquetes per elles soles s'impregnin de la farina o del pa ratllat. Així aconseguireu un arrebossat més uniforme, que se us enganxi la quantitat necessària i a més no us embrutareu tant les mans i anireu més ràpid!!


Posem una bona quantitat d'oli en una paella de parets altes i quan tinguem l'oli calent hi posem les croquetes. Les anem girant amb molt de compte i quan tinguin el toc marronet que ens agradi les anem traient de l'oli amb molt de compte i tenint cura de deixar-les sobre un plat amb paper absorbent per retirar-ne l'excès d'oli.


22 comentaris:

  1. M'encanta la combinació. Deuen estar boníssimes. El tall es veu molt, molt bo.

    ResponElimina
  2. Molt bona ideia per aprofitar els calçots. Diumenge vam estar de calçotada però no va sobrar ni un, així que a la propera ho faré.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Quines croquetes més originals, han de ser una exquisidesa!

    ResponElimina
  4. Quina xulada de croquetes! Aquest cap de setmana fem calçotada i me'n guardaré uns quants per fer-les, m'encanten!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Caram si que vareu començar aviat les calçotades! quina enveja! m'encanten els calçots, i les trobo super originals aquestes croquetes!
    mmmmmm!
    Petons, Gemma.

    ResponElimina
  6. Em sembla una idea fantàstica per aprofitar els calçots. La setmana vinent jo també tinc calçotada, així que sí en sobren ja sabré què fer-ne, je je je... ;)

    ResponElimina
  7. uau! Quina passada, semblen boníssimes aquestes croquetes. L'interior, sense dubte, té uns colors preciosos, i us han quedat tan ben fetes... mare meva, ara me'n menjaria un parell.. he he.

    ResponElimina
  8. els calçots els hem d'aprofitar i menjar-los d'altres maneres, són tan bons! aquestes croquetes t'han quedat genials!!! petons

    ResponElimina
  9. Quina meravella de croquetes, gran idea!!!! ningú diria q es cuina d aprofitament!

    ResponElimina
  10. Uhmmm!!! Una combinació que de ben segur ha de ser deliciosa...
    Petonets

    ResponElimina
  11. Us han quedat unes croquetes esplèndides!! És molt bona idea acompanyar-les amb salsa romesco ^^
    Jo encara no m'he animat mai a fer croquetes... Les de la meva iaia són tan bones que em fa por no estar a la altura, ahahah

    Molts petonets ^^

    ResponElimina
  12. Oh, oh, Ooooohhhhhh, la cuina del calçot i de l'aprofitament!
    Magnífica l'idea de fer-ne croquetes.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  13. Quina bona idea i que maques han quedat, segur que molt bones.
    Petons.

    ResponElimina
  14. ostres croquetes de tot!!! amb el que m'agraden els calçots !

    ResponElimina
  15. Unes croquetes que s'hauran de fer segur. Jo que en tinc tants!
    Molt bona pensada.
    Nani

    ResponElimina
  16. Què bones per favor, han de ser un autèntic vici.
    Si fèssiu una calçotada amb mi no en sobraria cap, en menjo moooooooooolts, mai ens han sobrat calçots!;) Carn en menjo poqueta.
    Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  17. Ohhh m'heu enamorat amb aquestes croquetes, quina delícia mare meva!!! a mi em passa com a la Moni, que no me'n sobra cap, però alguna cosa faríem per guardar-ne hehe. Que tingueu un feliç diumenge!
    Una abraçada!!

    ResponElimina
  18. jarl...això ha de ser bo...de collons....
    ...molt bé !!!

    ResponElimina
  19. Boníssimes! M'encanta el farcit que has posat! Deuen d'estar de vici!
    petons

    ResponElimina
  20. Madre mia, nunca me habia emocionado tanto con unas croquetas! Tienen una pinta espectacular y la foto en la que se ve el relleno es para quitarse el sombrero. Que buenas tienen que estar. Mis felicitaciones!

    ResponElimina
  21. Quines croquetes amb tan bona pinta!
    Us he conegut fa ben poc, però apunteu-vos un nou seguidor!

    Un petó!

    ResponElimina