"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

diumenge, 31 de març del 2013

Rotllo de Pasqua


Avui és Diumenge de Pasqua i toca menjar la Mona. L'any passat vam fer la Mona de pastisseria i aquest any ens hem decidit pel Rotllo de Pasqua.

La recepta l'hem tret del blog La Cultura del Pa, del Jordi Morera. Un jove pastisser, gran amant de la seva professió, que transmet aquesta passió en cada recepta. 
Com bé ens diu el Jordi, el rotllo no és un brioix ben tou com el que per desgràcia s'acostuma a trobar a les pastisseries avui en dia. Sinó que és una massa lleugerament enriquida amb sucres i grasses, més aviat tirant a seca i molt aromàtica i especiada.

Ingredients per a dos rotllos:

  • 500 gr de farina de força
  • 20 gr de llevat fresc en pastilla ( o 40 gr de llevat sec)
  • 120 gr d'aigua
  • 10 gr de sal
  • 75 gr de sucre
  • La ratlladura de la pell d'una llimona
  • 5 gr de canyella molta
  • 5 gr de matafaluga o anís molta o en gra
  • 2 ous mida L
  • 40 gr d'anís dolç
  • 20 gr de moscatell
  • 50 gr de mantega
  • 100 gr de massa mare (opcional)
  • Un ou i una clara per pintar

Procediment:

H.s.a:

Afegir massa mare és totalment opcional, tant sols ens serveix per donar més gust al tortell. Si us animeu a fer-la, tant sols cal que el dia abans pasteu 100 gr de farina, 60 gr d'aigua, 2 gr de sal i 2 gr de llevat. Un cop pastat ho guardeu a la nevera fins l'endemà per poder-la afegir al rotllo.

Primer de tot farem el que s'anomena l'esponja de la massa, que ens servirà per aconseguir una massa amb més cos i força. En un bol, posem 200 gr de la farina, el llevat i l'aigua una mica tèbia. Pastem tant sols fins que veiem que ens queda una massa compacta, però a la que encara li faltaria amassar una mica més per acabar d'estar llesta. Ho deixem tapat amb film durant 30 minuts.
Durant aquest temps la massa haurà gairebé triplicat el volum.

Comencem el pastat. En un bol, afegirem tots els ingredients sòlids: els 300 gr de farina que faltaven, la sal, el sucre, la pell de llimona ratllada, la canyella i la matafaluga o l'anís. Barregem una mica.

Afegim la resta d'ingredients: els ous, l'anís, el moscatell, la mantega a temperatura ambient, la massa esponja i la massa mare. I, ara si, comencem a barrejar enérgicament. 
Quan veiem que la massa ens comença a lligar i se'ns desenganxa de les parets del bol, la podem treure per treballar-la sobre el marbre. Sabrem que tenim la massa ben pastada quan adquireixi cos i consistència, degut a que se'ns haurà format la malla de gluten. 

Els trucs que ens diu el Jordi per tal de comprovar-ho, són: amb la vista, quan veiem que la superfície de la pasta és llisa, i amb el tacte, quan al pressionar amb un dit notem que no es trenca i que al deixar anar al dit té tendència a tornar a la seva posició inicial.

Un cop pastada, la tornem a posar a dins el bol, la tapem amb paper fil i li donarem la primera fermentació tot deixant-la una hora en un lloc càlid. En lloc d'aquesta fermentació podem escollir deixar-la reposar tota la nit dins la nevera. Així aconseguirem que adquireixi més aromes i sabors.


Passat aquest temps, dividim la massa en dues parts i els hi donem forma de barrot d'un pam. Deixem reposar el barrot uns minuts i l'estirarem uns 40 cm tot tancant-lo en forma de cercle per donar-li forma de tortell.
Pintarem els tortells amb ou per evitar que ens agafin pell durant la fermentació i els tornarem a deixar fermentar, tapats amb paper film, en un espai càlid de la cuina durant unes dues hores. Ens doblaran gairebé el volum.

Si volem posar ous bullits, el millor és fer-ho a mitja fermentació, tot apretant-los bé contra la massa per evitar que se'ns caiguin durant la crescuda al forn.

Preescalfem el forn a 220º amb l'escalfor de dalt i de baix.
Abans de posar-lo al forn el tornarem a pintar amb ou per tal que ens quedi mes lluent. L'enfornem durant 10-12 minuts aproximadament.
Just al treure'l del forn el pintem amb una barreja de clares i anís a parts igual i llencem sucre abundant per sobre.

I ja tenim el nostre Rotllo fet! Ideal per menjar avui, Diumenge de Pasqua, però el que us quedi per esmorzar amb una mica de llet i una presa de xocolata us semblarà una delícia!
Bon profit!!


24 comentaris:

  1. Guau! Té una pinta deliciosa. Es veu súper esponjós! Quina ganaa! ^^
    Petons.

    ResponElimina
  2. Que pinta tan increible tiene! Se come con la vista, enhorabuena!

    ResponElimina
  3. Ostres!!!! Quina "salivera" només de veure'l!!!! Ha de tenir un gust....deliciós!!!!
    Petons i....bona Pasqua!!!
    Olga

    ResponElimina
  4. Acabe de descobrir el bloc i em sembla molt interesant i divertit. Crec que apendré molt seguint-lo......Enhorabona!!!!!!

    ResponElimina
  5. Quina pinta més bona! Sembla molt esponjosa!!!

    A disfruta-la!!

    ResponElimina
  6. quina bona pinta!! ahir precisament en vaig tastar una molt semblant a aquesta! i quina pinta!! petons

    ResponElimina
  7. Oh! T'ha quedat super suau i esponjosa! I això que aquestes masses són molt complicades de fer a casa...
    La mona tradicional és ben bé aquesta, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és fàcil, però amb una mica de temps i paciència surt bé!
      i el resultat és tant bó, que val molt la pena!
      ptns!!

      Elimina
  8. Heu fet una autèntica obra d'art. Flonja i segur que molt bona.
    Nani

    ResponElimina
  9. Que maca et va quedar aquesta mona!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Quina pinta que té aquesta mona! Quina textura! Ha de ser ben toveta i ben bona :)
    Molts petons ^^

    ResponElimina
  11. té una pinta que ni pintada, em recoda la mona que veia quan era petita, encara en fan però no és el mateix.

    ResponElimina
  12. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Noies se m'ha fet la boca aigua!
    Fa temps que vull fer una mona d'aquestes però sempre acabo fent-la de les "altres".
    Petonets.

    ResponElimina
  14. Et va quedar perfecte! Té una pinta deliciosa i es veu molt esponjós!
    petons

    ResponElimina
  15. Ostres, no se si gossaria jo fer un rotllo de pasqua com aquest... i molt menys que quedés tant 'resulton' com el teu... uff

    Per cert, al meu raconet t'hi he deixat un paquetet en forma de regal/reconeixement. És teu, pq porta el teu nom, jejejej

    ResponElimina
  16. Enhorabona, tens un premi al meu blog!!!!!
    Chus

    ResponElimina
  17. És molt bona recepta, l'he fet, m'ha crescut la massa com diu aquí, però cuita no ha quedat tant esponjosa com es veu a la foto, ha quedat compacta sense l'aire que es veu en la foto. Com ho veieu, alguna cosa em falla....

    ResponElimina
  18. Gràcies per la recepta. Un dubte, normalment l'equivalència entre llevat fresc i sec és de 1/3 de sec per cada unitat de fresc. Com és que en aquest cas és al contrari?

    ResponElimina