"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

diumenge, 1 d’abril del 2012

Bacallà a la llauna amb fesols i ceps



Tornem amb un altre producte típic de la Quaresma, el BACALLÀ.


 


És força curiós que a Catalunya es consumeixi tant bacallà salat, tot i la gran quantitat i varietat de peix fresc que tenim. Un dels motius podria ser perquè durant la Quaresma, com que es prohibia menjar carn, el bacallà era un dels peixos més consumits. A banda què en altres temps, el bacallà era econòmicament assequible i el peix fresc no arribava gaire sovint a l'interior i a més, la disponibilitat de peix depenia molt de les inclemències del temps i la sort del pescador.


Aquest plat rep el nom de " a la llauna" perquè és l'estri que s'utilitzava originàriament per a coure el bacallà, tot i que ara és més comú l'ús d'una safata per al forn. És una de les preparacions de bacallà més populars de Catalunya de la qual existeixen diverses variacions, unes afegeixen julivert, les altres sense vi, o fins i tot n'hi ha sense all. És un plat amb un condiment senzill, lleugerament picant, al qual nosaltres hem volgut afegir-hi fesols del ganxet i ceps, dos ingredients que lliguen molt bé i ens serviran per acompanyar el bacallà.

Ingredients:

  • Uns 8 trossos de bacallà dessalats
  • Fesols del ganxet
  • 4 tomàquets madurs
  • 2 grans d'all
  • Pebre vermell picant a gust
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Ceps secs
  • 1/2 got de vi blanc sec
  • Farina
  • Herbes aromàtiques: Romaní, llaurer i farigola
  • Oli d'oliva i sal


Preparació:

H.s.a

Arrebossem de farina el trossos de bacallà i els fregirem en una paella amb oli fins que ens quedin rossets. Els traiem  de la paella i ja els posem a la font que utilitzarem pel forn intentant treure'n l'excés d'oli.
 Tallem els alls ben petitets,  pelem i traiem les llavors dels tomàquets i els tallem també ben petitets o bé els rallem.



Si a la paella que em fregit el bacallà ens ha quedat molta farina la traiem i hi sofregim l'all trossejat i tot seguit els tomàquets, hi afegirem un xic de sal i una mica de sucre (per allò de l'acidesa del tomàquet).  Si us hi agrada les notes subtils que els donen les herbes aromàtiques ara és el moment d'afegir-les-hi, nosaltres hi vàrem posar llaurer, romaní i farigola. Quan gairebé tinguem el tomàquet cuit serà el moment del pebre vermell dolç i del picant a gust, remenarem bé, ho regarem amb el vi i deixarem que es redueixi a foc lent fins que obtinguem una textura de pasta espessa.


En aquest moment, podem aprofitar i posar els ceps secs coberts amb aigua calenta per tal que se'ns hidratin. I posem a coure els fesols en una paella amb una mica d'oli, quan estiguin una mica cuitets hi afegim els ceps junt amb una mica de la mateixa aigua que hem fet servir per a hidratar-los, per tal que ens agafin més intensitat de sabor.

Un cop tinguem la pasta que té una aroma increïble, l'abocarem amb delicadesa sobre el bacallà.

Un cop cuits els fesols, els afegirem a sobre de la pasta de tomàquet. Ara que ja tenim el plat complert només ens faltarà coure'l al forn durant uns 15 minuts o fins que veiem que el bacallà ja està cuit del tot.




I ja sols queda emplatar-ho i tots a taula per disfrutar d'un plat amb molt de caràcter, amb diversitat de textures, amb la untuositat del bacallà, on s'hi mesclen les notes  que li donen molt de contrasts dels ceps, fesols amb la pasta de tomàquet. Tota una explosió de sabor en boca!!



Apunt per dessalar el bacallà:

Abans de posar-los en aigua els passarem per sota l'aixeta per tal de treure'n bé l'excés de sal externa. Els posarem en un recipient amb aigua que cobreixi bé tots els talls de bacallà, els quals haurien de ser d'una mida bastant similar. I guardarem el recipient a la nevera. En aquesta aigua els deixarem com a mínim durant 4 dies, però s'hi podrien estar més temps, si és necessari. La nit abans del dia que els vulguem consumir hem de fer un canvi d'aigua, i ja els tindrem en el punt òptim de sal!!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada