"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dissabte, 28 d’abril del 2012

Carquinyolis de festucs

  
La proposta que fèssim carquinyolis de les noies de Memòries d'una cuinera al principi no ho veiem massa clar, però ens agraden massa els reptes i ens hi hem animat!! 

El dilema estava en si ens decantàvem per fer uns carquinyolis dolços tradicionals o si ens atrevíem amb uns de salats, però finalment després de molt rumiar i alguna que altra provatura ens hem quedat en un terme mig: uns carquinyolis dolços, però enlloc de la tradicional ametlla hi hem afegit festucs!! i que us hem de dir... doncs, que han quedat requetebons, potser fins i tot ens agraden més que els d'ametlla. 

Vaaaaa!! animeu-vos a fer-los i ja ens direu el què!! I no hi ha excusa que valgui, perquè a més, són facilíssims de fer!!
El carquinyoli és un dels dolços més típics de Catalunya, es diu que varen néixer a l'Espluga de Francolí, l'any 1888 quan un artesà va traslladar i adaptar la idea d'una pastisseria de Tarragona, on s'elaboraven unes pastes seques amb la resta sobrant de pasta que quedava a l'obrador.
Hi ha d'altres indrets a on es fan dolços similars amb pasta seca d'ametlles. A València els anomenen "rossegons" i a Itàlia a la regió de la Toscana fan els "cantuccini".

 

Ingredients:

  • 150 gr de farina
  • 100 gr de sucre
  • 1 ou (i un altre per pintar)
  • una culleradeta de llevat Royal
  • 100 gr de festucs sense closca
  • una culleradeta de canyella

Preparació:

H.s.a.:

Posem els festucs en remull amb una mica d'aigua i preescalfem el forn a 180 º.
Mentres anem barrejant la farina amb el sucre, el llevat i la canyella. De mica en mica hi anem afegint l'ou, quan tinguem la pasta força lligada, escorrem els festucs i els afegim a la massa.

Continuem amassant fins que en quedi tot ben homogeni. S'ha de tenir força paciència perquè la massa és força enganxifosa, per ajudar-vos si us cal i podeu anar afegint miquetes de farina.

Un cop enllestida la massa, li donarem forma a barreta aixafada i la pintarem amb  una mica d'ou si ens agrada que ens quedin lluents. 
Ara ja el podem posar al forn calentat a 180 º durant uns 20-25 minuts, vigilem quan hagi quedat daurada de sobre, és el moment que la traiem del forn.


Llavors tallem la barreta en forma una mica esbiaixada i ho tornem a enfornar posant els carquinyolis panxa enlaire sobre la safata durant uns 5 minuts més o fins que cregueu convenient segons lo cuitets que us agradin. 
Si volem que el daurat ens quedi més uniforme per ambdós costats a mitja cocció els podem tombar.


Apunt nutricional:

Els carquinyolis són altament calòrics, ja que amb la cocció reduïm força el contingut en aigua per tal que ens quedin amb aquest toc cruixent. Sobretot ens aportaran hidrats de carboni.
Els festucs són un dels fruits secs amb major contingut en proteïnes (20%), a més de contenir fibra, àcid fòlic, vitamina B1, B6, i sobretot àcids grassos (55%), que majoritariament són insaturats, així que les grasses que ens aporten són de les anomenades "saludables".
Carquinyolis de festucs






6 comentaris:

  1. amb festucs han de quedar boníssims! moltíssimes gràcies per participar guapes. petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si, els festucs dónen un toc diferent, però molt bó!!
      De res!! A veure quin serà el nou repte...!!
      Ptns!!

      Elimina
  2. Què bé que us hagueu animat, us han quedat molt bé.
    Petonets i gràcies per participar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres per aquests reptes tant interessants!! Ara ens toca pensar amb ous farcits!!
      ptns!!

      Elimina
  3. Gràcies a vosaltres per aquests reptes tant interessants!! Ara ens toca pensar amb ous farcits!!
    ptns!!

    ResponElimina
  4. Quina pinta! Aquests són els primers que em van passar pel cap, queden pendents!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina