"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 15 de maig del 2012

Cús-cús de pollastre i verdures


Sempre quan viatgem intentem gaudir al màxim de la gastronomia del país. I al blog Taller de cuina, per a celebrar l'aniversari, ens proposaven fer una recepta d'algun viatge que haguéssim fet. Ens va costar molt escollir amb quina recepta ens quedàvem. Finalment em vaig decidir pel Marroc i el seu tradicional cus-cús!! 
El Marroc és un país al qual he estat dues vegades, ja que allí hi viu des de ja fa uns quants anys una molt bona amiga, la Mar. 

Ingredients  per 6 persones:

  • 1 kg de pollastre
  • 700 gr cuscús
  • 2 cebes
  • 1 tomàquet vermell
  • 2 pastanagues
  • un branquilló de julivert
  • 1 carabassó
  • 1 carabassa petita ( 500 gr)
  • mitja col
  • 200 gr cigrons cuits
  • 75 gr panses
  • 3 litres d'aigua
  • una cullerada de "Ras Hanout " (o sinó en tenim podem posar una culleradeta de comí, gingebre, curcuma i pebre negre).
  • una culleradeta de pebre vermell picant
  • una culleradeta de canyella
  • sal
  • oli
  • mantequilla

Preparació:

H.s.a

Primer salpebrem el pollastre i l'enrossim a l'olla on després hi courem el cuscús. 
Quan tingui una mica de color hi afegim una de les cebes tallada petita i el tomàquet (pelat, sense llavors i tallat a trossos). Ho deixem coure tot fins que tinguem la ceba mig cuita, hi afegim els 3 litres d'aigua, una cullerada rasa de "Ras Hanout" i si ens agrada que sigui una mica picant és el moment d'afegir també  la culleradeta de pebre vermell picant i esperem a que tot bulli.

Mentres anem preparant el cus-cús, que el podem preparar a banda tal qual ens ho indiquin a l'envàs o perquè ens quedi molt més gustós el podem coure amb el vapor de coure el pollastre i les verdures (*).
Toca el torn de les verdures. Pelem la pastanaga. La tallem a tires una mica dobles i les afegim quan l'aigua bulli junt amb el branquilló de julivert. 



Ho hem de deixar una bona estona, fins que veiem que el pollastre ja està cuit, sol tardar al voltant d'una hora i mitja. Quan veiem que li falta una mitja hora de cocció (o el que és més o menys el mateix, ha estat una hora al foc) li afegirem les verdures toves: el carabassó pelat i tallat a tires, la carabassa feta a daus grossos, la col tallada a quarts i els cigrons. 
Ho removem una mica i en comprovem el punt de sal i si cal rectifiquem de sal.



A banda tallarem l'altre ceba que teniem reservada a rodanxes finetes.  Cobrim tota la ceba amb aigua i les posem a coure junt amb les panses a foc mig.  Quan veguem que s'hagi begut l'aigua, llavors és el moment que  hi afegirem la culleradeta de canyella. Farem una ultima remanada a on ho remourem durant un minut i ho traiem del foc. 

Ja ho tenim enllestit.


Ho servirem en un bol o safata amb el cuscús, tot fent un forat al centre per posar-hi el pollastre, amb les verdures al voltant i la ceba i les panses al costat. Ho reguem tot amb el suc i ja ho tenim llest!!
El suc de la cocció el podem posar en una salsera perquè cadascú se'l serveixi al seu gust.

 

(*)Preparació del cuscús:


Típicament es fa amb una "cuscussera", però com que segurament no en tindreu, hauríeu de buscar un colador espès pel qual no us passi el cuscús i que us encaixi amb la olla.


Primer preparem la sèmola tot afegint dues cullerades d'oli i un got d'aigua ben gros a on hi dissoldrem una cullerada de sal. Ho barregem bé amb les mans per tal que no se'ns formin grumolls i ho deixem reposar uns 20 minuts.

Col·loquem la sèmola en el colador i el posem sobre l'olla. En quant el vapor comenci a travessar la sèmola, la retirem i tapem l'olla. Aboquem la sèmola en un bol, afegim un got d'aigua i separem els grans amb els dits per tal que no ens quedin enganxats. Ho deixem reposar 10 minuts.

Llavors tornem a col·locar la sèmola en el colador sobre l'olla per tal que es cogui al vapor durant 20 minuts més. Haurem de repetir aquesta operació 3 cops més i abans de l'última cocció, afegim la mantequilla i barregem bé.



2 comentaris:

  1. A nosaltres el Marroc ens va agradar molt. per mi el cuscus és com la nostra escudella! sobretot si com proposes el cous amb el brou del pollastre. Fa moooooooolt bona cara aquest cuscus!!!!
    moltes gràcies per participar!
    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord amb tú!! És q de fet si ens posem a comparar la cuina Marroquina amb la nostra i trobarem moltes similituds.
      Tens un blog que val molt la pena!!
      Et seguirem a partir d'ara!!
      Petons!!

      Elimina