El Sushi és un plat molt més fàcil de preparar del que ens
pensem.
Ingredients:
- Arrós de gra rodó (no ens serveix utilitzar l'arrós partit)
- Vinagre
d’arrós (una alternativa és utilitzar vinagre de poma)
- Sucre
- Sal
- Wassabi
(alternativa és no posar-ho, encara que és el que li dóna el gust picant)
- Salsa de soja
- Alga
nori
Pel farcit; el que
més ens agradi, aquí la imaginació és immensa; nosaltres hem utilitzat:
- advocat, pastanaga,
cogombre, crema de formatge
- palets
de cranc, gambes.
- llagostins.
Preparació:
H.s.a.
Primer prepararem l’arròs, els japonesos l’anomenen “GOHAN”, utilitzem 2 mesures d’arròs, (nosaltres hem fet servir unes tasses de cafè com a mesura) rentem bé l'arrós, per treure-li tot el midó, ho fem amb uns quants canvis d’aigua, fins
que veiem que l’aigua del rentat és clara (i si ens ajudem d’un escorredor on
fiquem l’arrós i l’aigua en un bol en
resultarà molt més fàcil).

En un cassó fiquem
l’arròs ja rentat i hi afegim 3 mesures d’aigua. Ho fiquem al foc fort i ho tapem.
Quan comenci a bullir baixem el foc al mínim i ho deixem uns 15 minuts.
Llavors ho traiem
del foc i deixem reposar durant 15 minuts més fora del foc. S'aconsella no treure la
tapa, ja que ens interessa que es cogui bé.
Ara toca preparar
el que anomenen el “SUSHIZU”. En un cassó posem 4 cullerades de vinagre, 2 cullerades de sucre i 1 cullerada de
sal, ho tenim al foc remenant fins que se'ns dissolgui i llavors el traiem del foc i
ho deixem reposar.
Podem anar preparant tots els ingredients que ficarem en el farcit. Sempre tallarem tots els ingredients a tires. Nosaltres n'hem preparat de 2 tipus:
- Un de llagostins perquè teníem fets uns llagostins amb tempura, i ens encanten i queden boníssims.
- I n'hem fet un altre amb palets de cranc i gambes cuites. Les gambes les hem escaldat amb aigua i sal bullint.
Sovint també en preparem un de vegetal amb advocat, palets de cranc, pastanaga i cogombre. L'advocat, l'hem de partit per la meitat, treure li l’os, i amb una cullera treure li la polpa sencera i després l'hem de tallar fent tires. Pelar la pastanaga i el cogombre i tallar-ho a tires.
Prepararem un bol amb aigua. Ens servirà per anar mullant les mans, per poder agafar l'arrós, ja que és bastant enganxós. I si ens anem mullant les mans ens resultarà molt més fàcil.
Ara toca preparar l'arròs
per sushi (“SUSHI-MESHI”) ho farem en una safata de
fusta o plàstic, que sigui força amplia tirem l’arròs i l’escampem amb l'ajuda d'una espàtula de fusta.
Damunt de l'arrós hem d'anar tirant el
preparat amb vinagre d’arròs i ho anem tocant i remenant amb l'espàtula per tal que s'absorbeixi bé, l'arròs ens quedarà una mica
pringós, és normal.
Per preparar el rollo (“SUSHI MAKI”) agafarem una estoreta de fusta, que ens ajudarà per enrotllar-lo, nosaltres us aconsellem que la folreu amb paper film per tal de no embrutar-la.
Agafem l’alga de nori, té una part brillant i llisa i una altre més rugosa,
Posem l’alga amb la
part brillant i llisa tocant el film o l'estoreta directament.
Agafem la mida d'arròs com ara d’una pilota de
tennis, millor una mica menys que una mica més, i la posem al mig de l’alga
nori. Ara amb els dits anem escampant l’arrós per tota l'alga nori, deixant un cantonet de l'alga nori sense arrós, aproximadament d’un centímetre.
Podem fer una mena de solc en
una banda de l'arrós que hem posat damunt de l'alga nori i hi posem wassabi a gust, recordeu que és picant, i col·loquem en una filera tots els
ingredients.
Llavors a
enrotllarem el maki, amb l’ajut de l’esterilla. Ho volem apretadet però no espatxurat, quan arribem al final de l’alga mullem amb els dits l’extrem
en que no hi hem posat arrós i així ens
quedarà fàcilment enganxada l'alga nori.
Ja tenim preparat el nostre sushi maki
Ara importantíssim
amb un Ganivet MOLT AFILAT, sinó ens resultarà difícil tallar-ho i és molt fàcil destrossar.
Mullem una mica la fulla del ganivet i tallem per la meitat el maki que hem fet, i
d’aquesta meitat en fem una altre meitat, hem de deixar mides per poder ser
menjades d’una vegada.
Ara posar-ho en un plat, preparar els "palillos", la salsa soja i ja ho tenim apunt.
A la salsa de soja li posem una mica de wassabi i ara toca agafar el tros de sushi, sucar a la salsa de
soja i a degustar s'ha dit.
Això si a nosaltres ens encanta utilitzar els "palillos"
japonesos per menjar, quan li agafes el truquillo, és realment fàcil.
Una imatge val més que mil paraules, intentarem fer una combinació de la nostre manera. Un dels
bastons l’hem d’inmovilitzar amb el dit cor i recolzat entre el índex i el polze. I
l’altre "palillo" és el que es mourà i l’agafem amb l’index i el polze.
Qüestió de pràctica, i
si ho feu amb grup de gent, us garantim diversió assegurada per intentar
controlar els "palillos", com pot ser? que puguis arribar a perdre els nervis intentant menjar!!! i aconseguir que arribi a la boca. És tota una historia les cares i les postures
que s’arriben a posar per tal d’aconseguir la fita de menjar Sushi i no
perdre’l en el camí a la boca, ..., que sols són uns 40 cm.
Bon profit,