"Cuinar és una fantasia,
menjar és una realitat però si a més ho compartim és un somni fet realitat"

dimarts, 25 de desembre del 2012

Panettone



El panettone és un dolç Nadalenc típic d'Itàlia però que aquí cada cop és més popular. A nosaltres ens agrada molt i per això ens hem decidit a fer-lo nosaltres. Com tot lo fet a casa, no cal dir que el gust és incomparable als que pogueu comprar.

Sembla molt llarg, ja que s'ha de fer la massa mare i les amassades, però tot i que a primera vista us ho pugui semblar no és pas tant complicat i el resultat final us compensarà molt!!
N'hem tret la recepta del blog de la Cinta, el Trossets de cuina. Blog que seguim i us recomanem molt!
Bé, doncs anem per feina!!

Massa mare:
  • 80 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat fresc
  • 40 gr d'aigua
  
Escalfem l'aigua al microones perquè ens quedi tèbia i hi desfem el llevat. Afegim la farina i amassem fins que ens quedi una massa llisa.



Ho deixarem tapat en un bol amb film transparent durant 4-8 hores o fins que dobli el volum. No passa res si el deixeu més temps, ho podríeu deixar tota la nit sense problema.
 
Primera amassada
  • 90 gr de la massa mare
  • 260 gr de farina de força
  • 70 gr de mantega pomada
  • 70 gr de sucre
  • 2 rovells
  • 170 gr d'aigua

Pesem la massa mare i l'aigua en un bol i hi anem afegint la farina de mica en mica mentre amassem. Quan tot estigui ben homogeni, posem els rovells d'un en un, sense deixar d'amassar. Per últim ens quedarà afegir el sucre i la mantega pomada. Ara ja podem treballar la massa sobre una taula enfarinant-la una mica. En aquest punt la massa és molt enganxifosa i per això si us cal us podeu ajudar amb una mica de farina, però sense passar-vos. Si se us enganxés molt també podeu mullar-vos els dits amb una mica d'oli.

Aquesta massa queda molt elàstica i fina. La deixarem reposar també entre 4 i 8 hores, però aquest cop la massa doblarà o triplicarà el volum, així que heu de tenir cura d'utilitzar un recipient força gran. La tapem amb film transparent.

2a amassada:
  • la primera amassada
  • 60 gr de farina
  • 20 gr de mantega fosa (però que no estigui calenta)
  • 20 gr de sucre
  • 10 gr de mel
  • 2 rovells d'ou
  • extracte de vainilla
  • xips de xocolata o el farcit que us vingui de gust: panses, fruita confitada, fruits secs,...

Agafem la primera amassada i l'amassem junt amb la farina i la mel, mentre amassem, hi anem afegint el sucre fins que tot ens quedi ben homogeni. Posem els rovells d'ou i la mantega, també sense parar de pastar, si ens cal, també podem refegir una mica de farina. Ara tant sols ens falta afegir el farcit que volguem i amassar per tal que ens quedi ben integrat a la pasta.
Reservem la massa en un recipient, la tapem i deixem reposar una hora. Passat aquest temps l'amassem una mica per tal de treure-li l'aire i ho posem dins el motlle de Panettone.
Deixarem llevar durant 8 hores o tota una nit.


Passat el temps, escalfem el forn a 180º i posem el panetonne durant uns 30 minuts tot vigilant-lo. Per comprovar l'estat de la cocció us recomanem que claveu un espagueti o un punxó fins que surti net.

Sinó podeu aconseguir motlles de Panettone, us explicarem com el podeu construir vosaltres. Tant sols heu d'agafar un motlle de pastissos d'uns 20 cm de diàmetre i unir 2 papers de forn que sobresurtin uns 20 cm del motlle amb grapes, ja que això és el que acostuma a sobresortir la massa.

Esperem que us agradi i us animeu a fer-lo per aquestes festes!
Bon Nadal!!  

 

diumenge, 16 de desembre del 2012

Formatge en oli



Avui és dia 15 i com cada mes des de fa 2 anys molts bloggers publicàvem la Recepta del 15. Aquesta d'avui és la nostra última proposta, i és que ens han anunciat que pleguen. No cal dir que ens fa molta peneta, però també entenem els motius i és que cada cop hi havia més blogs que hi participaven i això era una gran feinada a fer mes rere mes. Per nosaltres era molt especial la Recepta del 15, ja que va ser amb la del passat mes de Març quan vam començar el nostre blog.
Tant sols ens queda agrair-vos tota la feina feta. Gràcies per motivar-nos mes rera mes a fer una recepta amb l'ingredient escollit. Hi heu posat molta il.lusió i ganes i això es nota!

A nosaltres ens encanta el formatge, sempre que podem en mengem. I el formatge en oli també ens agrada molt ja que potencia molt el gust del formatge i fa que quedi molt aromatitzat per les herbes i condiments que hi posem.

Ingredients:
  • Formatge manxego o formatge feta.
  • Oli d'oliva
  • Herbes; romaní, farigola, llaurer, grans pebre vermell, bitxo, grans d'all, 
Preparació:
H.s.a.
És ben senzill de fer! Tant sols hem de posar tots els ingredients dins el pot i això si, tenir molta paciència i esperar almenys un mes a poder-lo menjar. Heu de pensar que com més espereu més bo estarà!


De formatge podeu utilitzar un bon manxego o un formatge feta. Nosaltres ho hem provat de les 2 formes.

Amb el formatge manxego hi vam afegir una barreja d'herbes: romaní, farigola i llaure amb uns grans de pebre negre.
I amb el formatge feta vam voler provar una combinació més picant, posant una mica de bitxo, grans d'all i les mateixes herbes.

La preparació consisteix en anar posant una capa d'herbes i una capa de formatge. Quan tinguem el pot ple ho cobrim d'oli i tapem bé el pot.
Bon profit!!!








dimecres, 12 de desembre del 2012

Nigiris fets a casa!


Seguint amb la mateixa filosofia i estil de quan vàrem preparar el Sushi Casolà, hem volgut preparar els nigiris, per tal que anem coneixent aquest impresionant món que és la cultura i cuina japonesa.

Ingredients, per a 4 nigiris:

  • arrós
  • 4 llagostins pelats cuits
  • salsa de soja

Procediment:
H.s.a,

La preparació de l'arrós és exactament igual que el que varem preparar pel Sushi Casolà. Podem anar avançant, preparant l'arrós per ficar-lo al foc, i mentre es fa l'arrós anem preparant els llagostins. 

Una manera força fàcil  per tenir uns llagostins cuits i ben estirats, nosaltres ho fem com us varem comentar en la recepta de la Tempura de llagostins (senzillament els hem d’atravessar amb un bastonet des de la cua fins al cap). Posar-los en un cassó amb aigua bullint i sal i els courem durant uns 2 minuts.   Una vegada tinguem els llagostins pelats però això si, amb la cua intacta, els tallarem per la meitat com si fos un llibret,  però no ho tallem del tot, de manera que els poguem obrir i quedin com us ensenyem a la foto. Oi que queden ben macos, amb unes ganes que t'entren de menjar-los de seguida!!??.


Bé, quan ja tenim els llagostins preparats  i l'arrós a punt. Doncs amb les mans i a fer feina, mai tant ben dit.

En un bol recordem-nos de tenir aigua, per anar mullant-nos les mans, ens serà més fàcil treballar l'arrós.

Agafem una mena de croqueta d'arrós, la compactem una mica, perquè sinó se'ns desfarà, no les farem massa grosses, pensem que ens les menjarem d'una queixalada, hi posem una mica de Wassabi (això sempre al gust), i a sobre el llagostí obert.

I ara ve la part, en que amb els dos dits de l'altre mà en que tenim la croqueta d'arrós subjecta, amb l' índex i el cor, pressionem una mica damunt del llagostí, fent una mica de força però no massa. Comencem amb els dits junt i anem obrint els dits com si volguéssim donar-li la volta a la "croquetilla". Això ho fem unes quantes vegades. Ens serveix per compactar-ho una mica.

I ja tenim els nigiris fets a casa, preparats! Tant sols ens queda preparar la salsa de soja i a disfrutar-los!!

Bon profit!!!



divendres, 7 de desembre del 2012

Carpaccio de ceps


Avui us presentem una recepta molt senzilla però també molt gustosa. I és que l'aroma i el gust dels ceps és incomparable, així que si teniu la sort de collir-ne podeu provar de fer aquest maridatge i ja ens direu que us sembla.

En tot maridatge hi ha d'haver algun aliment que cogui. En aquest cas seria la llimona, però com que té un gust molt potenciat en posem tant sols una 6a part per tal que no ens predomini i ens amagui el gust del cep. 

Ingredients:

  • Ceps
  • 1 part de 6 de suc de llimona
  • 5 parts de 6 d'oli d'oliva
  • Pebre negre
  • Sal Maldon
  • Vinagre de Módena (opcional)
  • Melmelada de ceps (opcional)
    Preparació:
    H.s.a:

    Primer de tot s'han de tallar els ceps a làmines molt fines. Nosaltres ens vam ajudar d'un pelador.



    Estenem les làmines de cep en una safata plana.
     





    A continuació fem la barreja de la llimona amb l'oli d'oliva, afegim el pebre negre i ho batem bé per tal d'emulsionar-ho.




    Cobrim les làmines de ceps amb l'emulsió de l'oli i la llimona. 



     Ho deixem una bona estona per tal que el cep es maceri una mica.


    Just abans de servir posarem les escates de sal Maldon per sobre.
    Si us agrada a més podeu afegir-hi una mica de vinagre de Módena o melmelada de ceps per sobre.

    I ja ho tenim apunt!!

    Bon profit!!!


    divendres, 30 de novembre del 2012

    Pastis de formatge amb melmelada



    Sense cap mena de dubte us podem dir que és el millor pastís de formatge que hem menjat mai!! així que us animem fermament a que el proveu de fer perquè de ben segur que no us decebrà pas.
    Es diu New York cheesecake, però la recepta original prové de la web de la BBC Goodfood, tot i que nosaltres l'hem agafat del blog Dos entre bambalinas. Ells la cobertura la fan amb xocolata, nosaltres no ens vam atrevir i hem utilitzat una melmelada de mores dels Fruits Saborosos.

    Ingredients:
    • Un paquet de galetes, queda molt bones amb unes del tipus Digestive
    • 85 gr de mantega
    • 900 gr de formatge cremós, tipus Philadelphia
    • 200 ml de crème fraîche o un iogurt grec
    • 250 gr de sucre
    • 3 ous
    • 3 cullerades soperes de farina de rebosteria
    • 1 culleradeta de sucre avainillat
    • melmelada de mores

    Preparació:
    H.s.a.

    Primer de tot traieu tots els ingredients de la nevera, ja que perquè ens surti tot perfecte lo ideal és que estiguin a temperatura ambient, així ens serà més fàcil barrejar tots els ingredients sense haver de batre més del compte.

    Precalentem el forn a 200ºC.
    Per a la base del pastís, triturarem el paquet de galetes, fonem la mantega al microones i les barregem bé. Per a triturar les galetes, sinó ho voleu fer amb el túrmix, també es poden posar en una bossa gran i anem fent cops amb un morter o similar. Amb aquesta mescla cobrirem la base d'un motlle de pastís desmotllable de 20 cm tot apretant bé perquè ens quedi el més uniforme possible. Reservem.

    En un bol, batem el formatge cremós amb l'ajut d'unes varilles a poder ser elèctriques. 
    Afegim el sucre, la crème fraîche o el iogurt, el sucre avainillat i la farina fins que ens quedi una crema llisa i sense grumolls.
    Ara hem d'afegir els ous d'un en un, però sense batre massa, tant sols el just per tal que s'incorporin, per tal que no agafi massa aire ja que llavors se'ns inflaria i es trencaria.

    Un cop tinguem la massa apunt, l'incorporem sobre la base de galetes que teníem reservada i la introduïm al forn. La fornejarem 10 minuts a 200 ºC i després 30 minuts a 90º.
    Apaguem el forn i la deixem dintre fins que s'hagi refredat el forn a temperatura ambient. Lo ideal és deixar-la unes hores i no obrir gens la porta del forn ja que se'ns podria enfonsar.
    Veureu quan la traieu del forn que no té massa consistència, però no patiu que es solidificarà amb el fred de la nevera.
    Ho deixem reservat a la nevera.

    Quan hagi solidificat podrem escampar la melmelada per sobre del pastís i la tornem a posar a la nevera.
    Les melmelades que podem posar són tantes que potser acabaríem abans dient quines no podem posar. Encara que de fet, no sabem si n'hi ha alguna que no combini amb el sabor. Definitiu. Sense cap dubte. Totes les que hem provat ens han agradat, aquí hem escollit una melmelada de mores, pel contrast de sabor i de color. 


    Allà a on hi hagi una bona melmelada quedarà saborosíssima i  més si en fiquem generosament pel damunt del pastís de formatge.
    Aquest pastís és ideal fer-lo un dia abans de menjar, ja que el dia següent d'haver-lo fet està molt més bo.
    Abans de servir el desmotllem i és el moment de gaudir d'aquest plaer de contrastos.


    Ja està llest i preparat per menjar però sempre podem fer servir la imaginació i el podem seguir decorant per sobre de la melmelada de mores amb el que més ens agradi com poden ser unes cireretes confitades. Ens encanten.


    Quin color més maco que té la melmelada de mores.  

    Bon profit!!!


    dimecres, 28 de novembre del 2012

    Magdalenes de mandarina express!!!



    Feia temps, però molt de temps que teníem pensat fer unes magdalenes. I ara amb el fruiter ple de mandarines i  taronges. Doncs, vam pensar, perquè no provem de fer magdalenes amb mandarines, ..., i al fer recerca de com fer-ho, quina sorpresa... resulta ser una combinació bastant freqüent!!!. I posats a fer-la diferent també li afegirem uns trossets de xocolata.

    Ingredients:
    • 100 gr de mantega
    • 200 gr de farina
    • suc de 2 o 3 mandarines
    • 150 gr sucre
    • 2 ous
    • 1 cullerada sopera de llevat
    • una punta de sal
    • trossos de xocolata

    Procediment:
    H.s.a
    Aquesta serà la versió "express" de magdalenes. En que posarem tots els ingredients en un bol o una olla gran. El que tindrem en compte és l'ordre en que col·locarem els ingredients. 

    Primer treiem la mantega una estona abans de la nevera. I la posem al microones, al forn, al bany maria per tal que s'estovi (la volem tova però no líquida).

    En el nostre recipient posem la mantega ja preparada i amb el batedor elèctric (es pot intentar fer amb el manual, però haurem de batre força estona, uns quants minuts, ho hem fet manual i es fan eterns aquest minuts...). Afegim el sucre poc a poc a la mantega, de manera que es vagi incorporant. Quan estigui homogènia hi afegim el suc de 2 ó 3 mandarines, segons la mida. Anem afegint de manera que es vagi incorporant, sense deixar de batre.
    Llavors afegim els 2 ous sencers (si són petits millor posar-ni 3). I també que quedi tot ben lligat.

    En un bol apart tindrem la farina, li afegirem la cullerada de llevat i ho barrejarem amb una cullera. Ara ja és el moment d'anar afegint la farina que conté el llevat a la barreja de mantega, sucre, ous i suc de mandarina. La farina nosaltres si tenim temps, la tamisem, la fem passar pel colador abans de posar-la, sempre queda millor, però com aquestes magdalenes són "express" ens hem saltat aquest pas.

    Afegim la punta de sal, fa de potenciador del sabor, i quan està tot ben homogeni, i com a últim ingredient hi afegim els trossets de xocolata.
    Preparem en una safata amb tots els motllos. Nosaltres n'utilitzem de silicona i de paper.

    Posem la barreja en una manega pastissera, nosaltres hem fet servir una d'aquestes d'utilitzar una vegada i llençar. Si no en teniu, alguna vegada ho hem fet amb una bossa de verdura o fruita transparent això si ben   neta.

    I si no voleu utilitzar mànega doncs a cullerades també es pot fer, però resulta molt fàcil que la pasta vagi per tot arreu, excepte dins del motllo si no anem amb compte.

    Posarem el forn a precalentar a uns 180º C . I ara toca omplir els motllos amb o sense mànega pastissera.

    Això si els motllos normalment els omplim fins la meitat ó 3/4 parts ja que com ha de créixer la massa, ha de tenir espai. A algunes de les magdalenes li posem una mica de sucre al damunt, perquè quedi aquella crosta sobre de la magdalena.

    Abans de posar la safata al forn, li donem un parell de cops sobre el marbre, per si hagués quedat una mica d'aire, i per tal que s'aposenti bé la massa. Posem la safata al forn i aproximadament uns 25 minuts, tot depèn del tipus de forn, poden ser uns minuts més o menys. Veurem com pugen i con agafen coloret i sortirà una oloreta del forn boníssima.

    Llavors les retirem del forn, deixem que es refredin a temperatura ambient. I amb poc menys d'una hora hem preparat les nostres magdalenes de mandarina express!

    Bon profit!

    dijous, 22 de novembre del 2012

    Arrós de bacallà


    Aquesta és una recepta de la meva padrina. En fa tot sovint i li queda tant bo que les veïnes li demanen la recepta, així que nosaltres no podíem ser menys, i també li hem demanat i avui la compartim amb tots vosaltres!!!

    Ingredients:
    • 1 ceba grossa
    • 3 grans d'all
    • 3 tomàquets
    • 2 penques de bacallà
    • un grapat de pèsols
    • 1 pebrot
    • una branca de julivert
    • 2 cullerons d'arrós
    • 7 cullerons d'aigua o de caldo
    • oli, sal i sucre

    Procediment:
    H.s.a:

    Les penques de bacallà les podem posar en aigua el mateix dia. Haurem de treure la sal sota l'aixeta i el desfilem bé i posem en un recipient d'aigua de bon matí.

    Tallem la ceba i els grans d'all ben petit. Posem la ceba i l'all en una cassola amb una mica d'oli. Deixem que es faci, fins que estigui força transparent. Remenem i llencem els tomàquets pelats amb una mica de sal i sucre. (Sucre ens ajuda a matar aquell punt d'acidesa del tomàquet).  Posem el bacallà desfilat dins la cassola amb la ceba, alls i tomàquet. Després afegim els pèsols, el pebrot i el julivert.
    Quan estiguin cuites les verdures afegim l'arrós, remenem una mica i hi llencem l'aigua o el caldo.
    Deixem que l'arrós es begui l'aigua i parem el foc quan tinguem al gra en el punt que ens agradi.
     Que n'és de bona la recepta d'arrós amb bacallà de la padrina!

    Bon profit!




    dimecres, 14 de novembre del 2012

    Rissotto de ceps



    Un dels nostres bolets preferits i recepta que fem tot sovint és el rissotto de ceps!! Bé, de fet el cep seria el nostre bolet preferit, sense fer fàstics als ous de reig, mucoses, fredolics i camagrocs!! Però trobem que té un aroma i un gust inigualable i molt especial.
    Així doncs, no vam tenir cap mena de dubte a l'hora de decidir amb quin bolet participar en la recepta del 15. de els Fogons de la Bordeta.
    S'ha de tenir present que el cep fresc no és tant gustós com el sec. Així que si estem fora de temporada i en voleu fer segurament us quedarà amb un gust molt més potenciat.


    Ingredients:
    • 400 gr d'arrós bomba o Arborio
    • mantequilla
    • 2 cebes
    • 2 de ceps frescs ben macots ó 50 gr de ceps secs
    • 1/2 got de vi blanc
    • 1 litre de caldo de pollastre
    • 100 ml de crema de llet
    • 100 gr de formatge parmesà ratllat
    • sal
    Procediment:
    H.s.a:

    Si ho fem amb ceps secs, els haurem de hidratar amb aigua o també ho podríem fer amb llet.

    Aquesta recepta la fem amb ceps frescos, recent plegats. 
    Per tant el primer que hem de fer és netejar el cep.
    Com ho farem? Doncs molt senzill primer en traiem l'esponja de sota el barret ja que és amarga (a no ser que sigui molt jove i no puguem treure-li). 

    Ara pelem una mica el mànec fins que ens quedi blanc. I el netegem amb un drap humit.
    Els trossegem i reservem.
    Mentre posem el caldo de pollastre a escalfar. 




    Tallem les cebes ben petites.
    En una cassola desfem la mantega i sofregim la ceba tallada. Ho fem a foc baix. Per tal que la ceba ens quedi transparent.

    Llavors quan tinguem la ceba transparent hi tirem els ceps amb una miqueta de sal.

    Quan la ceba i els ceps estiguin cuits hi llencem l'arrós, ho remenem bé i hi afegim el vi blanc fins que s'evapori.

    Ara hem d'anar afegint el caldo de mica en mica sense parar de remenar. Hem de pensar que és un arrós de gra molt dur i tarda força estona.



    Aquesta és la tècnica utilitzada pel rissotto, ja que així l'arrós va deixant anar el midó de mica en mica i és per això que queda tant cremós.

    Quan notem que al gra d'arrós li queda molt poquet, es a dir, que quan el tastem encara tingui un puntet de duresa, llavors hi tirem la crema de llet, remenem bé i apaguem el foc.

    Amb el foc apagat hi afegim el formatge parmesà remenem bé, i tapem i deixem reposar una mica (no el podem deixar molt de temps ja que sinó es compactarà i ho podríem utilitzar com a pasta de morter)  


    I ja ho tenim preparat per emplatar.
    Bon profit!


    Apunt nutricional:
    El rissotto és un plat altament calòric. No tant sols per l'arrós que ens aportarà els hidrats de carboni, sinó també per la mantequilla, la crema de llet i el formatge parmesà, ja que tots són aliments amb un alt contingut en greix. Així que l'haurem de menjar amb mesura.

    Utilitzem arrós del tipus Bomba o Arborio perquè són porosos, per això absorbeixen bé els aromes i en els rissottos volem que l'arrós s'apropii de l'aroma i gust de la resta d'ingredients

    A més també són molt rics en midó i amb el rissotto volem obtenir una textura molt cremosa.
    Aquesta textura cremosa a més de pel midó, també l'obtenim a l' anar llençant el caldo de mica en mica tot remenant l'arrós.
    Un rissotto al punt hauria de quedar amb el gra sencer i cremós però no compacte. Per això hem de vigilar bé la cocció i anar-lo provant per tal que no se'ns passi.


    divendres, 9 de novembre del 2012

    Sushi



    El Sushi és un plat molt més fàcil de preparar del que ens pensem.

    Ingredients:
    • Arrós de gra rodó (no ens serveix utilitzar l'arrós partit)
    • Vinagre d’arrós (una alternativa és utilitzar vinagre de poma)
    • Sucre
    • Sal
    • Wassabi (alternativa és no posar-ho, encara que és el que li dóna el gust picant)
    • Salsa de soja
    • Alga nori
     Pel farcit; el que més ens agradi, aquí la imaginació és immensa; nosaltres hem utilitzat:
    • advocat, pastanaga, cogombre, crema de formatge
    • palets de cranc, gambes.
    • llagostins.
    Preparació:
    H.s.a.

    Primer prepararem l’arròs, els japonesos l’anomenen “GOHAN”,  utilitzem 2 mesures d’arròs, (nosaltres hem fet servir unes tasses de cafè com a mesura)  rentem bé l'arrós, per treure-li tot el midó, ho fem amb uns quants canvis d’aigua, fins que veiem que l’aigua del rentat és clara (i si ens ajudem d’un escorredor on fiquem l’arrós i  l’aigua en un bol en resultarà molt més fàcil).


    En un cassó fiquem l’arròs ja rentat i hi afegim 3 mesures d’aigua. Ho fiquem al foc fort i ho tapem. Quan comenci a bullir baixem el foc al mínim i ho deixem uns 15 minuts. 
    Llavors ho traiem del foc i deixem reposar durant 15 minuts més fora del foc. S'aconsella no treure la tapa, ja que ens interessa que es cogui bé.

    Ara toca preparar el que anomenen el “SUSHIZU”. En un cassó posem 4 cullerades de vinagre, 2 cullerades de sucre i 1 cullerada de sal, ho tenim al foc remenant fins que se'ns dissolgui i llavors el traiem del foc i ho deixem reposar.

    Podem anar preparant tots els ingredients que ficarem en el farcit. Sempre tallarem tots els ingredients a tires. Nosaltres n'hem preparat de 2 tipus:

    - Un de llagostins perquè teníem fets uns llagostins amb tempura, i ens encanten i queden boníssims.

    - I n'hem fet un altre amb palets de cranc i gambes cuites. Les gambes les hem escaldat amb aigua i sal bullint.


    Sovint també en preparem un de vegetal amb advocat, palets de cranc, pastanaga i cogombre. L'advocat, l'hem de partit per la meitat, treure li l’os, i amb una cullera treure li la polpa sencera i després l'hem de tallar fent tires. Pelar la pastanaga i el cogombre i  tallar-ho a tires.


    Prepararem un bol amb aigua. Ens servirà per anar mullant les mans, per poder agafar l'arrós, ja que és bastant enganxós. I si ens anem mullant les mans ens resultarà molt més fàcil.

    Ara toca preparar l'arròs per sushi (“SUSHI-MESHI”)  ho farem en una safata de fusta o plàstic, que sigui força amplia tirem l’arròs i l’escampem amb l'ajuda d'una espàtula de fusta.
    Damunt de l'arrós hem d'anar tirant el preparat amb vinagre d’arròs i ho anem tocant i remenant amb l'espàtula per tal que s'absorbeixi bé, l'arròs ens quedarà una mica pringós, és normal.

    Per preparar el rollo (“SUSHI MAKI”) agafarem una estoreta de fusta, que ens ajudarà per enrotllar-lo, nosaltres us aconsellem que la folreu amb paper film per tal de no embrutar-la.

    Agafem l’alga de nori, té una part brillant i llisa i una altre més rugosa, 
    Posem l’alga amb la part brillant i llisa tocant el film o l'estoreta directament.

    Agafem la mida d'arròs com ara d’una pilota de tennis, millor una mica menys que una mica més, i la posem al mig de l’alga nori. Ara amb els dits anem escampant l’arrós per tota l'alga nori, deixant un cantonet de l'alga nori sense arrós, aproximadament d’un centímetre.

    Podem fer una mena de solc en una banda de l'arrós que hem posat damunt de l'alga nori  i hi posem wassabi a gust, recordeu que és picant, i col·loquem en una filera tots els ingredients. 


    Llavors a enrotllarem el maki, amb l’ajut de l’esterilla. Ho volem apretadet però no espatxurat,  quan arribem al final de l’alga mullem amb els dits l’extrem en que no hi hem posat arrós  i així ens quedarà fàcilment enganxada l'alga nori.

    Ja tenim preparat el nostre sushi maki

    Ara importantíssim amb un Ganivet MOLT AFILAT, sinó ens resultarà difícil tallar-ho i és molt fàcil destrossar. 

    Mullem una mica la fulla del ganivet i tallem per la meitat el maki que hem fet, i d’aquesta meitat en fem una altre meitat, hem de deixar mides per poder ser menjades d’una vegada.

    Ara posar-ho en un plat, preparar els "palillos", la salsa soja i ja ho tenim apunt.
    A la salsa de soja li posem una mica de wassabi i ara toca agafar el tros de sushi, sucar a la salsa de soja i a degustar s'ha dit. 

    Això si a nosaltres ens encanta utilitzar els "palillos" japonesos per menjar, quan li agafes el truquillo, és realment fàcil. 
    Una imatge val més que mil paraules, intentarem fer una combinació de la nostre manera. Un dels bastons l’hem d’inmovilitzar amb el dit cor i recolzat entre el índex i el polze. I l’altre "palillo" és el que es mourà i l’agafem amb l’index i el polze. 
    Qüestió de pràctica, i si ho feu amb grup de gent, us garantim diversió assegurada per intentar controlar els "palillos", com pot ser? que puguis arribar a perdre els nervis intentant menjar!!! i aconseguir que arribi a la boca. És tota una historia les cares i les postures que s’arriben a posar per tal d’aconseguir la fita de menjar Sushi i no perdre’l en el camí a la boca, ...,  que sols són uns 40 cm. 


    Bon profit, 


    dissabte, 3 de novembre del 2012

    Farcit d'ou



    Ingredients per 6 farcits d'ou:
    • 6 ous de guatlla 
    • 1/4 de carn picada mixta 
    • sal i pebre
    • oli d'oliva per fregir 
    • pastanaga per acompanyar
    • farina
    • 1 ou pel arrebossat (opcional)
    • pa ratllat
    Preparació:
    H.s.a.
    Primer bullim els ous de guatlla en un cassó amb aigua salada, quant estiguin cuits, uns 4-5 minuts és suficient,  els passem per aigua freda sota l'aixeta per aturar la cocció. Els pelem i deixem a part.

    Llavors agafarem la carn picada (nosaltres hem utilitzat mixta; vedella i porc, però podem fer-ho amb la que ens agradi més) i la salpebrem al gust.
    Hi ha l'opció de barrejar-hi una mica de pa ratllat amb la carn, nosaltres  n'hem posat una mica, una cullerada, per matar el gust a carn.

    Cobrim completament l'ou pelat de guatlla, i fem que quedi ben compactat amb la carn fent una pilota. Posarem la quantitat de carn suficient, però no en posarem massa, perquè sinó ens costaria molt més de coure i ens podria quedar part de la carn crua a l'interior.

    Llavors passem la pilota per la farina (amb un xic de sal) , després la passem per l'ou deixatat i finalment pel pa ratllat.


    En una paella amb oli calent, hi afegim les pilotes de carn i les coem, hem d'anar amb compte d'anar-les girant per tal que es coguin bé. 
    Quan estiguin dorades les traiem de l'oli i les posem sobre paper absorbent per tal de treure l'excés d'oli. 



    I ja tenim el farcit d'ou preparat per sorprendre.
    El que aparentment pot semblar una croqueta, al partir-la veiem que ohhhh, ...., hi ha un ou a dins.

    Bon profit!